Vilka muskelgrupper används mest?

Känner att det är ganska lämpligt att skriva ett sånt här inlägg idag då jag verkligen kan känna detta. Vilka muskelgrupper använder vi egentligen mest när vi rider?

Jag kan ju säga såhär; Jag är hyfsat (LÄS: så att jag knappt kan stå upp…) öm i hela ryggen från skulderbladen och neråt. Mest längs ryggraden på båda sidor. Denna ömhet fortsätter ner över hela rumpan, baksida/insida lår samt vader. Det känns också som att jag har ett stort tyngdlyftningsbälte på mig runt hela nedre ryggen och runt magen. Insida lår och nedre delen av ryggen är dock värst.

Har jag använt mig av rätt muskler då under ridpassen igår?
Ja, det tycker jag. mina armar känns som vanligt, vilket betyder att jag inte har ridit/haft för mycket i handen. Att mina rygg- och magmuskler är ömma betyder att jag har ridit med sätet. Låren ramar in hästen och är sammanbundet med sätet så det har jag också gjort bra känner jag. Att vaderna har så mycket träningsvärk är väl både positivt och negativt. Positivt för att jag har ridit hästen med benen men också lite negativt då det betyder att jag inte fick fram hästen så pass mycket i sin naturliga framåtbjudning så att jag slapp driva hela tiden. Men jag red ju inte de piggaste hästarna i stallet, utan red de som behöver lite support på den fronten så jag ska nog vara nöjd ändå!

Vart har ni mest träningsvärk någonstans efter ett rejält ridpass?

my2

5 Kommentarer

  1. Jag har haft problem med min höger arm för att hästen hängde sig i tyglarna/ drog och jag höll emot. Hon nöp sig fast i höger sidan och istället för att mjukna lite så blev jag fast med handen och låste den. Sedan så kom en tränare fram till efter att sett mig rida 1 min att jag satt för framåt lutad så att hästen hamnade i obalans och därmed inte orkade bära sig själv. Allt löste sig med att dra bak axlarna och hamna rätt i sadeln, hon mjuknade och fick en helt annan bjudning och jag fick ett jämnt stöd. Som vanligt så var det ryttarens fel att hästen blev stark ;)

  2. För mig är det oftast i magen jag får träningsvärk. Men då har jag ridit flera gånger i veckan sedan jag var 7 år gammal och är nu 15, så rygg och ben muskler är ganska väl uppbyggda. Jag får i princip bara träningsvärk när jag har ridit dressyr och suttit ner i sadeln då det är det som är mest sällsynt tyvärr. Rider bara i hoppgrupp och ut på helgerna, hehe.

    Men man märker att ryggmusklerna används riktigt rejält när man rider till och med skolsköterskan påpekade till alla oss ridtjejer i klassen att vi hade väldigt välmusklade ryggar. Hon har också sagt att det är väldigt bra att jag rider och är i stallet då jag har skolios och ridning/stallarbete ger en väldigt allsidig träning. Bara att tacka och ta emot ner ens största hobby också hjälper sin “sjukdom”.

    Måste bara tillägga att jag älskar din blogg och din lite ovanliga och framförallt proffsiga syn på ridsporten är väldigt roligt att läsa om. Du är nog en av de få bloggarna som både är så insatt i ridsporten men ändå har tiden och orken att leverera välskrivna och framförallt genomtänkta blogginlägg flera gånger om dagen!

  3. Jag får inte så mkt träningsvärk längre;) men om jag får det så är det insidan av låren, mycket för att min ena har en talang att tvärkasta sig åt något håll om det kommer något “farligt”.. Har jobbat mestadels med att få honom stark i hoppningen vilket jag kan få äta upp när han blir så fruktansvärt explosiv när han hittar på ngt.. Han behöver dessutom ganska mkt inramning för att gå rakt men behöver definitivt inte drivningen. Så det känns som jag får träningsvärk på rätt ställe:)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *