Viktigt, viktigt vid långa transporter.

Nu är ju våra hästar ute på en resa som, om allt går smidigt innebär ca 24 timmar.
Det är väldigt lång tid och hästarna måste förberedas så bra som möjligt innan det.

Oftast så transporterar vi våra hästar över natten, dels för att de är vana att stå stilla då och dels för att det oftast inte är så mycket trafik på vägarna. Denna resa tar ju dock längre tid och de får transporteras under dagen också.

Dagen de ska resa går de alltid i skrittmaskinen plus longeras innan, just för att deras kroppar ska ha rört på sig så att de inte är stela när de går på lastbilen, de kommer bli möra nog i kroppen av resan då det tar mycket energi att åka. De får en liten “energi- och vitaminboost” i sista maten innan resan med frukter, vitaminer, mineraler och lite andra tillskott, mest för att ha en socker- vätske- och energinivå i kroppen innan avfärd.

Alla hästar har individuell utrutsning i lastbilen. Täcke/inte täcke beroende på hur varma dom är av sig själva och beroende på vädret ute. Vissa behöver svansskydd, vissa behöver benlindor och andra fungerar bättre med transportskydd. En del har lindor bak, en del har transportskydd bak och vissa har inga skydd alls bak. Hingstarna brukar lite extra uppbindning som en extra säkerhet.

De har alltid hönät att äta från under resan, som är blött, allt för att de ska få i sig så mycket vätska som möjligt under resan. Deras kraftfoder är också uppblött med massor av vatten och toppas med många äpplen, för att hålla sockernivån bra i kroppen också så att de anländer med mycket energi fortfarande.

Vi åker alltid till tävlingar (när det är lång resväg) så vi är där en dag innan veterinärbesiktningen. Då får hästarna tid att återhämta sig efter resan. Hästarna kommer anlända ikväll till tävlingsplatsen och imorgon eftermiddag/kväll är veterinärbesiktningen. Sedan börjar tävlingarna på torsdag.

Vi gör inte så mycket “speciella” saker som ni ser inför en lång resa mer än att hjälpa hästarna med energi- och vätskebalans, skydda dem och anpassa deras komfort efter deras behov. De är världsklass-hästar vi åker runt med och de ska behandlas som sådana också!

wpid-20140928_111847.jpg

4 Kommentarer

  1. Oj de va en hel de att tänka på men med tanke på den långa resan så är det förståeligt .
    Vart är det ni ska tävla?

    Jo tänkte bara höra efter då jag inget mail fått om boxskylten , om något kanske har blivit fel ? Har kollat alla mail jag fått även de i skräppost ifall det kan ha hamnat där …..
    bara för säkerhehetsskull :P ser verkligheten fram emot skylten :D
    KramC

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *