VARFÖR kostar hästar så mycket pengar?

Jag skrev ju ett inlägg igår om hur mycket en topphäst kostar rent generellt i hoppvärlden, det kan ni läsa HÄR om ni har missat.
Då dyker ju nästa fråga upp i huvudet; Varför kostar hästar så himla mycket pengar? Vad är det som gör att folk väljer att betala flera tiotals svenska miljoner för en häst att hoppa hinder med?

Det är mycket prestige inom hästsporten. Och mycket pengar. Jag ska inte ljuga, många av de som rider eller sponsrar ryttare behöver inte tänka på hur mycket pengar som lämnar deras bankkonto, dom kommer alltid ha pengar så dom klarar sig kvar. Men inte alla, absolut inte alla och det finns många, många, många ryttare på högsta nivån som har kämpat pengavägen också.

Hoppsporten växer just nu så att det knakar. Länder som man aldrig hade sett i hästsammanhang förut är nu bland de länder som regerar inom hästhoppningen. Många fler ryttare vill vara med och kämpa i toppen och fler bra hästar behövs för att hålla sig där uppe. Det är enormt många stora tävlingar varje helg och en ryttare som vill kunna fightas i toppen varje tävling behöver många hästar på toppnivå. En häst orkar inte hoppa allt så en ryttare måste ha många hästar att växla med.

Prispengarna på tävlingarna är galna. Flera, flera miljoner svenska kronor till vinnarna på de stora arrangemangen – vilket nu äger rum i stort sett varje helg. Pengar blandat med prestige (hästsporten är väldigt respekterad i många delar av världen och många vill visa sin position i sporten) gör att många söker efter bra hästar.

När många söker efter bra hästar, alltså när det är hög efterfrågan på bra hästar så trissas ju priserna upp väldigt fort. Många vill ha samma häst men bara den som betalar mest kan få den. Privatpersoner och företag ser sin chans att synas i sporten och sponsring blir mer och mer synligt.

LI4U3344

 

En kommentar

  1. Har inte något riktigt jättebra svar på varför sporten kostar så mycket men jag har en teori.
    Om hästarna inte skulle kosta så mycket så skulle vem som kunna börja med det,då skulle hästsport vara jättestor och det är väl kul men då skumma det bli flr mycket och då skulle det tillslut inte vara roligt längre.Men det är bara en idé som poppade upp i mitt huvud medan jag läste :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *