Välfärdssjukdomar hos hästar

Detta inlägg är baserat på denna artikel från Tidningen Ridsport.

Det blir allt vanligare att hästar får välfärdssjukdomar (tex diabetes och fång) i dagens samhälle. Anledningen till att dessa sjukdomar ökar är att hästar får fel mat (för mycket socker) och för lite motion.

Jag blir orolig. Vad gör folk med sina hästar?
Alltså, jag tänker såhär, en häst rör på sig/äter ca 18-19h varje dygn i det fria. De äter mestadels gräs. I gräs finns det Fruktan, ett slags socker som gräs i stor del är uppbyggt av. Dessto torrare det är ute dessto mer Fruktan finns det i gräset. (Ni kan hitta mer info här) En häst är byggd för fysisk ansträngning, deras kroppar är alltså skapta för att röra på sig, fly från faror och förflytta sig för att hitta föda. Så långt är det inte så krångligt. I det vilda går dessa värden jämt ut, de gör av med all energi från sockret genom att röra på sig.

Det jag blir mest orolig över är hur man kan bryta dessa otroligt viktiga vanor hos hästarna. Ge fel mat och inte motionera sin häst? Jag tror det är två sorters “grupper” som detta förekommer mest i.
Grupp 1: Lösdriftsmänniskor. De har sina hästar på lösdrift, slänger ut en ensilagebal (som under torra skörder innehåller mycket Fruktan) och antar att hästen rör på sig tillräckligt eftersom den är ute hela dagen. Resultatet av detta blir ofta att hästen står med mulen i ensilagebalen hela dagen och rör inte på sig många meter = fel mat och för lite motion.
Grupp 2: Hobbyryttarna som inte är så motiverade i sin ridning. Hästen går ute i hagen 8h varje dag och ryttaren har inte så stor motivation till att rida (speciellt under de mörka månaderna). De tänker att “Äh, hästen har varit ute idag, jag släpper den ett par minuter i ridhuset så den får springa av sig bara”. Hästen går ett par varv i ridhuset, kommer in i boxen och äter sin varma betfor för att “få något gott i vintermörkret” (betfor är ju framställt av sockerbetor). Resultatet av detta blir ungefär samma som ovan, ingen motion och för mycket socker i maten (socker som de inte gör av eftersom de inte får utlopp av sin energi).

Såklart är detta generalisering och det förekommer nog mer eller mindre inom alla inriktningar/grenar/utbildningsnivåer och så vidare. Men vad jag tror så är det lite såhär det fungerar.

En häst behöver motion för att må bra både psykiskt och fysiskt. De behöver göra av med sin energi de får i sig genom mat. En häst som inte blir av med sin energi blir i det långa loppet fet, omotiverad, ovillig till arbete och i längden riktigt deprimerad och olycklig, just för att man bryter hästens grundläggande behov.

Bra mat och bra motion är två grundpelare om vi vill ta hand om vår häst så bra som möjligt. En häst kan knappt röra sig för mycket och ju mer du rör på din häst dessto positivare kommer din häst bli, av den enkla anledning att den tillfredsställer sitt behov att bli av med överflödig energi. Ett bra grovfoder och komplettering av kraftfoder i den mån det behövs är det absolut bästa. Så länge du har ett bra grovfoder behöver du inte packa på din häst 15 andra olika fodertillskott.

wpid-20130204_114456.jpg

wpid-20130128_135314.jpg

 

wpid-20121021_082226.jpg

9 Kommentarer

 1. Fantastiskt bra skrivit!! Vi har ofta diskussioner om detta i stallet. Jag har en häst på ca174, börjar bli välmusklad och hör till den grövre sorten utan att vara tung i modellen. Vi ger honom 1 kg kraftfoder/dag fördelat på fyra mål, betfor som belöning efter ridpasset (han blir odräglig av annan belöning) i krubban och morötter. Resten av hans foder består sedan av ensilage och hö. Många tycker att det är för lite mat för en sån stor häst men han mår inte bra av förmycket kraftfoder. Många tror att storleken har betydelse och trycker i dom mat efter storlek… Så är iaf min uppfattning, jag vet inte hur andra ser på det?

  • Jag tycker man ska se till att anpassa fodret efter hästen. Vilken storlek det är avgör ju bara lägsta givna för hö. Min ena häst går på enbart grovfoder. Hon är väldigt pigg och fin i kroppen så ser ingen anledning till att ge kraft. Det skulle bara göra henne piggare och rundare om magen vilket hon inte behöver. Min andra får i princip fri tillgång på grovfoder och två kilo kraft/dag. Hon har lite svårt för att hålla hull och jag kan inte ge mer grovfoder än hon redan får. Jag tycker man ska utgå från enbart grovfoder och sen komplettera med kraft om det finns en bra anledning.

 2. Hur tänker ni kring foder? Vad fodrar ni hästarna med?

  Hemma tar vi eget grovfoder, både ensilage och hö, och även havre och korn. I många år, framförallt under 2012, hade vi problem med lite halvtråkigt grovfoder på grund av dålig sistaskörd (oväntat snöfall försenade allt) och har därför fått komplettera, framföallt för tävlingshästarna och unghästarna, med ett ordentligt proteinrikt kraftfoder. Annars har vi filosofin, less is more, även kring fodret, så enkelt som möjligt. 2013 var ett bra skördeår. Vi var glada och nöjda. Hästarna gillar det och äter glatt. Men efter en tid blev några av tävlingshästarna lite matta vid ridning. Vi blev givetvis oroliga då vi först trodde att vi fått någon form av infektion. Prover togs men kom tillbaka blanka, inga fel på hästarna. Vi analyserade då grovfodret och fick reda på att proteinvärdena var riktigt bra, tyvärr lite för bra för vår del. De fick i sig mer protein än de kunde göra av med och tappade därmed lite form på grund av det. Vi har nu fått köpa in “sämre” grovfoder till tävlingshästarna. Tänkvärd situation.

 3. Trevligt inlägg!

  Ett litet tillägg som jag tror många tänker lite tokigt med. Att hästen ska tugga ca 18h är nog dom flesta överens om. Dock behöver den inte bara käka hö under dessa timmar. Om jag ger mina halm/grenar/eller gammalt gräs (typ om dom går på en äng ute och inte grushage) räknar jag in detta i dessa timmar. Eftersom hästar blir mätta av tuggandet till stor del.
  Sen, beroende på vad man har för hästar, är det mer eller mindre enkelt att hamna där med en tjock(fet) häst. Jag har A-ponnyer. Med EMS som under perioder fått medicineras. Nu menar jag inte att DU inte upplevt detta, för det vet jag inte. Men att hålla en EMS ponny i ett bra hull är näst intill en heltidssysselsättning. Det ska fodras ofta, dom ska äta ofta pga blodsockret men samtidigt går dom på minimum ts. Min var bäst när hon käkade 3 kg hö, portionerar på 5 gånger och motionerade typ 15mil i veckan med mestadels trav och galopp.

 4. Väldigt bra skrivet! jag tänkte kring det där med att man inte motionerar hästen tillräckligt. Jag tror att många behandlar sina hästar som “porslinshästar”. alltså att de inte vågar motionera hästarna riktigt, att man tänker att den kanske blir överansträngd, trött eller skadar sig av för mycket motion. Innan jag slutade rida för ca ett år sen så red vi ut minst två gånger i veckan och ganska långt. Men våra hästar var jättefina sen :) Likadant om man skrittar/travar hästen på morgonen och tränar på kvällen brukar det ju bli ramaskri, men jag tycker inte det är så farligt att göra det ibland, om man inte tränar hästen för hårt på morgonen. Blev lite luddigt kanske, men jag hoppas du förstår mitt resonemang ;)

  • Jag förstår, tänkte skriva ett inlägg om det snart. Att hästarnas kroppar är ett maskineri och motionen är smörjning och vårdande av maskinen typ. För så är det. Hästar är byggda för fysisk ansträngning i mycket högre grad än oss.

 5. Hehe känner igen det där med mörker, hala vägar, kyla = lösgalopp i ridhuset och skrittmaskin (utöver hagen) vissa dagar. rider dock minst 5 dagar i veckan, och ger inte massa kraftfoder! Hö it is! Men snart måste man börja skärpa sig inför tävlingssäsongen :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *