Utbilda hästen i Naturlig Hästhållning?

För mig är, som jag har nämnt många gånger tidigare, allt umgänge med hästen NH. Eller jag kallar det väl mer Horsemanship men det går ut på samma sak. Lyssna på hästen och bemöta hästens behov. För mig är det inget man tränar utan det är något som involverar allt och som kommer naturligt.

Jag tror inte att alla människor förstår sig på Horsemanship. Jag tror man måste ha en sorts känsla för hästar (eller djur överhuvudtaget) för att förstå sig på hästens uttryck och kunna bemöta en häst på rätt sätt i rätt situation. För mig är det inget man kan träna fram då det handlar om känsla och förstående. Antingen förstår man sig på hästar och då agerar man naturligt  runt dem, eller så gör man det inte och då kommer man liksom aldrig överens med en häst.

Sedan läste jag denna meningen på en blogg och blev helt förvirrad (utklippt och kopierat från en blogg alltså):
nh
Vänta lite nu??? Är det människan som lär hästen Naturlig Hästhållning?
Jag trodde det hela handlade om att människan anpassar sig efter hästens naturliga beteende? Men det kanske är så att människan lär hästen hur det ska bete sig naturligt?
Har sett flertalet såna här meningar runt om på internet och jag blir lika förvirrad varje gång. Och alltid kommer det från människor som påstår sig ha “inriktningen” Naturlig Hästhållning?

Hur kan man utbilda en häst till att använda sig av sitt naturliga beteende? Är det inte så att det är människan som utbildar sig själv genom att “pröva sig fram” på hästen? -“Funkar detta? Eller detta?”. Eller är det så att man lär hästen att backa när man skakar på grimskaftet för det ÄR Naturlig Hästhållning?

Jag förstår ingenting. Kan någon förklara för mig vad “att utbilda hästen i NH” betyder? Kanske har jag bara missförstått uttrycket? Eller har väldigt många människor missförstått uttrycket Naturlig Hästhållning?

1

6 Kommentarer

  1. Nej men den personen måste vara helt ute och cyckla! Dessutom är det sällan hästen som har eller är problemet, det är ryttaren. Att denne inte förstår sig på hästen eller ens gör en insats för att göra det. Nej det är sorgligt hur många det är som absolut inte har nån känsla, förståelse eller kunskap om hästen som djur och individ. Många är väldigt bra på att rida, men fattar inte alls varför hästen gapar när man rider tex eller vad det försöker säga när den stampar med bakbenet. Tycker synd om alla hästar som aldrig blir förstådda!

    Bra inlägg! Av det jag sett hittills är du en väldigt vettig hästmänniska och det känns kul att få läsa bra inlägg om vettiga (och rätt självklara för vissa) saker! :)

  2. Själv kan jag väl inte säga att jag håller med någon av er, då man varken “tränar” hästen i NH eller att det är det som du beskriver. Vad hon menar är väl att alla hästar borde uppfostras av en smart hästtränare. NH har heller inget alls att göra med naturlig hästhållning(som då handlar om vildhästar och barfotahovar), men jag förstår dig även om man inte borde blanda ihop dem. Nästan inga människor håller på med naturlig hästhantering, indianernas sätt att tämja hästar är då nästan det närmsta man kan komma, KFH har även influerats starkt av det. Naturlig hästkommunikation har inget med utrustning, skaka på rep eller liknande att göra utan handlar om att kunna styra, dominera(eller underkasta sig) eller liknande med kroppspråket hästen själv använder. Extremt få människor håller på med det(i så fall har de bara tagit småbitar och gjort om resten på sitt egna sätt) så naturlig hästhantering borde väl egentligen inte användas som ett vardagligt uttryck det heller.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *