Svar på kommentar – Vill hästen verkligen hoppa?

Men jag känner själv att jag tycker det är lite svårt att dra en gräns när hästen vill/eller inte vill.
Vill hästen verkligen hoppa hindret om den vägrar tex? Många/alla gör en volt och kommer igen, är det rättvist? En fundering jag har.. ;)

Svar: Detta är en del av en kommentar jag fick igår som jag tänkte svara på. Hur jag ser på det och hur min uppfattning är.

Jag tror att alla hästar, i grund och botten, är positiva till att testa nya saker. Hoppning är ingenting som faller dem naturligt, ändå så hoppar många hästar gärna över hinder ett ridpass.

almann2

Jag tror att faktiskt de flesta hästar inte har något emot att hoppa. På sin egen nivå. Vissa hästar tycker 30cm är kul, lätt och skoj medan andra lätt studsar över 160cm. Jag tror, att om en häst slutar hoppa den höjden den en gång tyckte var kul så har något gått snett, och för mig finns bara två anledningar;
1. Antingen har hästen ont eller
2. så har människan sänkt hästens självförtroende.

Jag tror oftast det handlar om punkt 2. Jag tror att ryttaren många gånger gör väldigt mycket fel (man måste ju göra för att lära, men det kommer ju bli fel många gånger på vägen) och att man förstör hästens självförtroende lite. Om hästen får stöd, hjälp och support fram till hindret hoppar de flesta men om inte supporten finns blir hästar lätt osäkra. Osäkerheten leder snabbt till sämre självförtroende och glädjen till att hoppa försvinner.

DSC_6310

Så en häst som vägrar tror jag i grund och botten är osäker på om den verkligen kommer klara hindret eller inte. Ge hästen tid, hoppa lågt och bygg upp hästens självförtroende igen. Märker du att hästen verkligen har tappat gnistan helt tror jag dock inte det är någon idé att utsätta den för något den inte vill längre.

Vad tror ni gör att en häst slutar hoppa? Tror ni alla hästar gillar hoppning?

11 Kommentarer

 1. Hej! Har en häst som hoppar allt på träning och på tävling hoppar hon 80 cm och lägre. Men så fort det blir 90 cm och högre vägrar hon ut sig på första hindret. Uppkollad hos vet och hon gör detta med alla ryttare, så tror inte det sitter hos mig. Vet du något som kan hjälpa? Snälla mejla mig om du känner för det listrupalice@gmail.com

    • Min spontana tanke är att hon har haft en negativ upplevelse på tävling. Kanske blir hon stressad och nervös av alla ljud och intryck eller så har ryttaren blivit osäker och det har smittat av sig. Går dock inte att bedömma över ett kommentarsfält men jag kan tänka mig att det kan vara något sånt.

     • Okej, tack för alla tips :D Vi ska pröva med huva och kanske blinkers. Framhoppningen går också bra. Det är bara på själva banan hon blir helt avstängd och bryr sig inte om ryttaren :/

 2. Jag tror att om en häst som tidigare gillat att hoppa plötsligt slutar hoppa, så då är någonting fel. Antingen på hästen, att den har ont eller dyl. men det kan också bero på ryttaren, precis som du sa. Jag tror att alla hästar kan tycka att det är roligt att hoppa om man lär dem att det är roligt att hoppa redan från unghäst tiden.

  • Precis så tror jag också! Om hästen får en positiv upplevelse av hoppning som ung tror jag den kommer gilla det om inget oväntat dyker upp!

 3. Är uppväxt på stuteri, och en av våra connemarahingstar var ett bevis på att vissa hästar älskar att hoppa. Han var sjukt svår att rida om det stod hinder på ridbanan, han ville bara hoppa. Släppte vi honom på ridbanan (som givetvis hade högt staket…) och det stod hinder löshoppade han sig själv. Hoppkärlek! En sån häst skulle jag vilja ha tag på, skulle jag behöva för mitt självförtroende när jag tar upp ridningen till hösten… :)

 4. Jättebra inlägg! Jag har en ponny som alltid, så länge vi haft honom (sju år) inte velat hoppa, jag har tränar för många tränare som alla försökt lösa problemet med att tvinga honom att hoppa med metoder jag kännt varit fel, därav har jag slutat och i stället valt att börja om från början med focus inställt enbart på att han ska tycka det är roligt. Och nu går det mycket bättre, han kommer aldrig bli någon hopponny, han är för feg, och det gäller inte bara på konstiga hinder utan även när det är konstiga reklamskyltar och blommor runt dressyrbanan. Det är bara så han är och det får man som ryttare acceptera och i stället utnyttja det han faktiskt är bra på :)

  • Åh vad glad jag blir av ryttare som dig! Du är precis så som en ryttare, enligt mig, ska vara! Det är alldeles för många ryttare som fullständigt skiter i hästen och tvingar den till en massa saker den absolut inte vill. Du är en riktig förebild!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *