Svar på kommentar – Vad kostar en sån sorts häst?

För er som är lite mer insatta. Vad är ett rimligt pris för en häst på ca 10-12 år, stadig i 1,30 och välriden på marken (ska kunna startas MSV)? Jag tycker det kan skilja i pris från 120 000- det oändliga i princip ;) Är det stor skillnad på valack och sto? Är lite nyfiken ;)

Svar: Det går faktiskt inte att säga ett pris på en sådan häst (så som du också nämner i din kommentar) då det är så, så, så många fler aspekter än dessa som spelar in. Det vi kan börja med att konstatera är att det är ingen märkbar skillnad i pris på sto och valack då avelsston för tillfället inte har något stort värde på hästmarknaden.

Annars är det så många olika aspekter som spelar in på priset på en häst. En häst som tar sig över 130cm men kanske har ett pet då och då och kanske kan knöla sig över 140cm lite här och där, lätt att rida men ingen superkänsla på ridbarheten, kanske inte superbra exteriör osv kan du säkert hitta för inte så himla mycket pengar. Med “inte så mycket pengar” menar jag att du kan vara lycklig om du hittar en för runt 150.000kr.

Sedan kan du hitta hästar som alltid är felfria och topp tre, superlätta att rida med en magisk känsla på ryggen, vändbara, snygga, bra stammade, mycket kvalitet i hoppet osv för flera miljoner svenska kronor fast den hoppar samma nivå som ovanstående häst.

Det är så mycket som spelar in och det beror på helt vad kunderna söker för tillfället, de hästar som är mer eftertraktade stiger ju priset på generellt såklart, och det brukar vara de lättridna och lite flashiga hästarna som är de mest eftertraktade.

Enligt mig, om man vill ha en bra, lätt 130cms-häst med potential för 140cm bör man leta i 250.000-300.000krs-klassen. Man brukar få vad man betalar för (om man inte hittar någon skum person) och jag tycker alltid det är bra att betala för lite extra kvalitet, man får ut så mycket mer av det, både i glädje och utveckling som ryttare! För att bli bra på att rida bra hästar måste man träna på att rida bra hästar!

DSC_6264

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *