Svar på kommentar – Unghästridning

Jeg skrev et langt spørsmål til deg tidligere i januar, som du svarte på. Siden da har jeg fått ledig stallplass med tilgang til ridehall og stor ridebane som ligger fem minutter unna mitt hjem :) Så da blir alt litt enklere.

Tenkte derfor å sette i gang mer jevnlig med fireåringen jeg har. Det er kun paddocker der og ikke beite/skrittemaskin. Vet ikke helt hvordan jeg skal gå fram, kjenner meg litt nervøs for å bare longere og så hoppe opp og ri sammen med de andre på stallen. Om du har tid til å gi meg noen tips på hvordan jeg kan gå frem og legge opp ukene i begynnelsen hadde jeg blitt kjempetakknemlig.

Svar: En fortsättning på DETTA inlägg!

Kul att du har fått stallplats med lite bättre träningsmöjligheter :)
Det är ju en fyraåring du har som du vill komma igång med träningen lite med. Man måste vara vldigt försiktig med unga hästar så att man inte gör för mycket. Vissa fyraåringar är mer mogna än andra och kan arbeta lite mer – både med kropp och huvud medan vissa andra behöver lång tid på sig att bygga upp kropp och hjärna.

Har du en fyraåring som är i “fas” i kropp och huvud så skulle jag rekommendera ridning/arbete ca 3-4dagar i veckan fram tills våren/början av sommaren: Effektiva och motiverande pass!

Börja gärna varje ridpass med longering. Det hjälper din häst att slappna av och bli varm i musklerna utan din tyngd på ryggen. Kalla och stela muskler kan ta skada, särskilt på unga hästar, så att värma upp utan ryttare är något jag verkligen föredrar.

Jag ser det heller inte som något problem att rida med andra hästar, snarare tvärtom. Det är lite mer att fokusera på för din häst vilket ofta medför att den gör det du ber den om lite enklare – av anledningen att de inte “har tid” med att hitta på andra saker, det finns så mycket att hålla koll på redan – dig och hästarna runt omkring. Du kan också få drag/stopp-hjälp av andra hästar om det skulle behövas.

Jag gillar korta, intensiva pass med unghästar. Det ska alltid hända något. Öva halter, svänga, tempoväxlingar, övergångar osv i stort sätt hela tiden. Framåtbjudningen ska alltid finnas där! En häst som får många uppgifter redan i början av inridningen kommer automatiskt vara frågande vad du vill i fortsättningen, just för att det är så de har lärt sig från början!

Jag tror att genom planerade ridpass, ordentligt med vila och positivitet kan man komma väldigt långt, väldigt fort med unghästar! De dagar du inte rider tycker jag du ska spendera “tiden det tar att rida” med att bara lära känna din häst. Gå promenader, gosa i bpxen och rykta är perfekta saker att göra med en unghäst på deras vilodagar!

Lycka till och jag hoppas mina ord kan hjälpa dig en liten bit på vägen :)

wpid-20150120_095846.jpg

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *