Svar på kommentar – Parerstänger på betten?

Hej,
Jag läser din, Julias samt Johannas bloggar så jag ser mycket bilder på Era hästar. Något jag sett mycket är att ni rider många hästar på bett med parerstänger. Jag undrar i vilket syfte ni använder de betten samt hur mundelarna ser ut? Samt varför ni väljer att använda det på så pass många hästar.
Ser gärna ett inlägg om detta, om du inte har något tidigare som jag helt missat.
Super bra blogg, Ni har fina hästar!
Mvh Anna

Svar: Hej!
Snyggt observerat! Det stämmer bra att vi använder parerstänger (eller Fullcheek som de heter) väldigt ofta.
Vi gillar parerstänger av tre anledningar, de anledningarna varför man använder sådana bett helt enkelt;
1. En häst som rids är ju lärd att “gå ifrån” tryck. Leder man i höger tygel kommer alltså bettets vänstra parerstäng lägga sig emot hästens vänstra sida på huvudet och hästen förstår då lättare att den ska svänga. Väldigt bra att använda på unga hästar som ett förtydligande av den svängande hjälpen.
2. Håller bettet stadigare på plats! Skulle hästen göra en oväntad rörelse och man råkar bli hängandes i tygeln så kommer inte bettet att åka iväg någonstans. Det är ju inget man eftersträvar (ett bett som är så rörligt i sidled) men ibland kan det ju hända, tex om hästen för ett ögonblick blir rädd för något och man tappar balansen.
3.Inga nyp i mungiporna av bettringarna! Inte ofta detta bett orsakar obehag för hästen i mungiporna, vilket vi tycker är en självklarhet.

Vi har vanliga tvådelade, vanliga tredelade och även tredelade med Danger-effekt (alltså sådana som låser sig i rak position och blir obrytbara).  Helt vanliga, snälla bett helt enkelt, väldigt optimala för unghästar!

bett1

Tvådelat Fullcheekbett

bett2

 

Tredelat Fullcheek med Danger-effekt (går inte att böja det mer än som på bilden, då låser det sig.)

Jag förespråkar bett med Fullcheek och jag tycker det är ett väldigt bra bett att ha som standard i sin ridning, men förutsättningen att hästen trivs med det i munnen såklart!

 

 

2 Kommentarer

  1. Helt klart det absolut bästa bettet enligt mig. Jag har ridit på det i många år och är det bett jag skulle råda dom flesta till att använda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *