Svar på kommentar – Nyansiering av träningsperioder

Frågan är ställd från detta inlägg!

 

”Vårt år brukar se ut ungefär såhär:
Jan-Feb – Hårdträning inför kommande säsong
Feb-Mars – Tävlingstour. 4 veckors intensivt tävlande
Mars-April – Lugnare period
Maj-Juli/Augusti – Intensiv tävlingsperiod (bästa årstiden för tävlingar)
Augusti- Lugnare period
September – Intensiv tävlingsperiod (VM)
Oktober-December – Växlande intensivitet. Inga stora tävlingar brukar planeras men lite nationella dagstävlingar genomförs för att hålla hästarna tävlingsvana.”

Kan du inte förklara mer ingående hur ni tänker under månaderna? Jan-Feb, vad innebär hårdträning, åker ni ut på dagstävlingar för att reellt förbereda dem för prestationer? Feb-Mars, vad är det som är bra med att åka på tour? Hur ser ni på ridningen mellan tävlingsdagarna, vad gör hästarna och hur brukar de prestera om ni jämför början med slutet?
Mars-April lugnare period, vad betyder det, mycket skrittmaskin och bara stärkande arbete inget befästande av ytterligare kunskaper hos hästarna? Några tävlingar? Hur stor vikt har den här perioden för hästarna, skulle det lätt kunna bytas ut mot en tävlingsperiod? Vad beror längden på perioden på, tillgången på tävlingar eller något annat?
Maj-Juli, intensiv tävlingsperiod. Vad innebär det, hur mycket tävlar hästarna överlag? Är det tourer eller mest meeting? Vad anser ni är bäst i den här perioden, meeting eller tourer? Från vilket perspektiv, ekonomiskt, hållbarhet, prestation?
Augusti, har de det lugnare för att hinna smälta allt inför VM? September är alltså VM, hur ser tävlingsupplägget ut inför det? Tror du nämnt att ni åker iväg på små tävlingar några dagar innan så de får känna på tävling igen efter att det varit lugnare? Hur tänker ni med det?
Oktober-December, varför sådan lång period med nästan inga tävlingar? Det blir ju i princip en tredjedel av året, har det med väder att göra? Inga bra tävlingar (varför isåfall?)? Ekonomi? Eller behöver hästarna det för att växa i sig själva och sin nya ålder?
Vilka länder arrangerar idag tävlingar ni tycker är värda att åka till? Ni har de yngre unghästarna i Bulgarien, vad anordnas för tävlingar där och vad förväntar ni er av landet som bas? Hur långa resor gör ni och till vilket värde?
Som sagt, jag är nyfiken och finner allt mycket intressant! Kram

wpid-20121014_160825.jpg

Svar: En lång, ingående och genomtänkt fråga igen, me like!
Ska förklara månaderna lite mer exakt utifrån dina frågor!

Jan-Feb kör vi ganska hårt här. Anledningen är att vi månaden efter har en tävlingstour planerad och hästarna behöver ha styrka och kondition för det. Under denna period är det mycket, mycket konditionsarbete eftersom touren är utomhus med stora ytor. Mycket galopp, tempoväxlingar och övergångar för att stärka muskler och bygga kondition. Under denna period brukar vi också åka ut på lite dagstävlingar. Inga stora klasser utan mest bara för att kolla runt lite och hoppa lite på bortaplan.
Feb-Mars är det 4-veckors tour inplanerad. Vi gillar att starta året med en tour då det ger hästarna mycket erfarenhet och de kan i lugn och ro testa sina “nya” höjder de ska hoppa under året. På touren hoppar de tre dagar i rad. Dagen efter har de en vilodag, bara lite skrittpromenader för att de inte ska bli stela. En dags longering för att sträcka ut kroppen och en dags uteritt står också på schemat. Dagen innan de ska tävla igen rids de igenom lite snabbt bara för att se att allt känns ok. Det är verkligen inte hårdträning under tävlingsfria dagar, utan tre tävlingsdagar i veckan räcker gott och väl för kropp och huvud, särskilt för de yngre, gröna hästarna.
Man ser väldigt bra skillnad på början och slutet av touren. Hästarna blir säkra i sig själva, hoppar mer avslappnat och man kan testa lite gränser i slutet av tävlingsperioden. Himla bra!
Mars-April är det semester! Hästarna behöver detta efter en lång, hård tävlingsperiod. Det är ingenting vi rubbar på då det verkligen är en del av hästarnas utveckling. Under den lugnare perioden är de mycket ute i hagen, longering, uteritter, skrittmaskin och lite lugnare pass i paddocken bara för att hålla muskler, leder och ligament i form. Vi tränar oftast inga nya saker utan låter hästarna smälta allt de har lärt sig tidigare veckor. Längden på perioden kan variera beroende på hur hästarna har smält hela touren, men oftast tre-fyra veckors ledigt.
Maj-Juli är det ganska mycket tävlingar över lag i Europa, så då får man passa på! Detta år har vi ett meeting planerat första helgen i maj, en helg ledigt, en nationell tvådagarstävling och sedan direkt efter tre meetings i rad. Efter det får hästarna två veckors vila för att sedan åka på ett-två meetings till. Ungefär så lägger vi upp dessa månader, några veckor intensiva tävlingar (på olika ställen), lite lugnare och sedan tävling igen. De hinner smälta intryck då under den lugnare perioden, mogna och vara redo igen för nästa tävlingsperiod. Eftersom de redan varit på en tour vänjer vi dom under sommaren vid meetings. Lite mer krävande för hästarna då de reser mycket och ser nya saker hela tiden. Dock brukar touren ha hjälp dom att bli lite mer trygga i sig själva. Detta är alltså helt i utbildande syfte.
Augusti- Vila igen efter den tuffa sommaren, ca två veckor, ibland lite kortare och ibland lite längre, beror på hur hästarna känns helt enkelt.
September – VM-månaden! Laddas upp med några enkla, nationella tävlingsstarter innan för att hästarna ska ha bra självförtroende inför klasserna på VM då det är stort och krävande där. Viktigt att hästarna åker till en sådan tävling med en bra känsla i kroppen, annars kan det lätt slå fel då det verkligen är test till det yttersta. Endast de allra bästa hästarna från varje årskull i världen får tävla VM.
Oktober-December- Lite varierad intensitet, men oftast händer det inte supermycket. Hästarna behöver tid att bara slappna av, öva på vardagsarbetet, bli starkare och växa i sig själva. Det tar tid. Att det sedan går mot nytt år gör att de måste utvecklas ännu mer då de ska hoppa högre och svårare banor nästkommande år. Det brukar bli lite småtävlingar då och då under denna period men man är inte så sugen att ha hästarna på en lastbil en hel dag i -20grader, så visst har det med vädret att göra. Det finns tävlingar att åka på, men det är inte alls lika många som åker under vinterhalvåret. Man tar gärna den perioden som en liten vila då motivationen sjunker lite med all snö, blåst och kyla.

coco2

 

Tävling i Bulgarien

Vi åker gärna lite längre bort för att tävla och stannar några veckor istället. Dels för att konkurrensen är så hård här runt omkring då det är så mycket ryttare och hästar. En annan anledning att vi åker lite längre är för att det är helt nya människor och en helt annan marknad, alltså nya kontakter och potentiella kunder. Vi åker på tour till Portugal varje år. Resten av året åker vi oftast åt öst, Ungern, Romänien, Schweiz osv. De har väldigt fina tävlingar, men alla har inte “hittat dit” ännu så det är lite lugnare där.

Bulgarien har under förra året byggt tre nya anläggningar för tävlingar med samma standard som tyska anläggningar. En av anläggningarna kommer nästa månad anordna en världscup-hoppning. Nivån har alltså stigit mycket där senaste året och det är väldigt bra för våra unga hästar. De kan komma ut och se “riktiga” tävlingsplatsen och få den rutin de behöver för att eventuellt börja tävla med oss/säljas till någon.

Jag gillar inte riktigt att prata pengar då företaget och denna blogg inte har någon anknytning till varandra i det sammanhanget. Men en tour kan kosta allt uppemot 30.000euro, beroende på längd, boende, tävlingsnivå osv osv,

wpid-hausdorp4.JPG

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *