Svar på kommentar – Longeringsfunderingar

Hej! Bara undrar lite om när du skriver att ni joggar hästarna över bom i longering. Kan du berätta lite om det? Hur är tanken? Jag har själv ett 11 årigt sto som håller på att sättas igång efter en skada på griffelbenet. Jag fick höra att det var väldigt viktigt att ha henne ”inramad” i longeringen. Longerar ni i grimma? Skulle vara intressant att höra hur ni jobbar och hur ni tänker. Tycker att du har väldigt sunda inställningar till häst och träning.

Svar: Detta med longering går ju att diskutera i all evighet och det finns många olika åsikter om just HUR man bör longera.
Vi använder oss av longering främst av tre anledningar.
Första anledningen är för att checka hästarna så de ser ok ut efter en tävlingshelg – alltså dagen efter när vi är hemma igen. Då longeras dom bara några minuter i trav i grimma för att få ur lite slaggprodukter samt så att vi kan se hur de rör sig.
Andra anledningen är som en “mellandag” mellan jobb. Alltså en lugnare dag där de bara får röra på kroppen lite, oftast longerar vi också då i grimma.
Tredje anledningen är om hästen behöver jobba ordentligt utan en ryttare på ryggen, antingen som variation eller som avbelastning. Då använder vi inspänning (främst pessoa, men även gummisnodd eller gouge kan användas).

Så vi longerar oftast våra hästar bara i grimma. För att se hur de rör sig, hur de balanserar sig och hur de bär upp sig själva. Målet är ju att de ska kunna bära sig väl och arbeta korrekt även utan inspänning och många av våra hästar gör det. Att hästen är “inramad” behöver inte vara beroende av inspänningar – det kan lika väl komma från hästens egen balans och rytm.

Att longera över en bom gjorde jag mest bara för att göra något nytt. Lite extra att tänka på för hästen, något att lyfta benen för och något att öva avstånd med. Jag gillar övningar där hästar får täna själva och lösa situationer själva – en bom under longering är en sådan övning. Hästen får helt själv ta sig över bommen på bästa sätt och oftast ser det bättre och bättre ut ju fler gånger dom gör det = de lär sig själva hur de bör göra på bästa sätt.

Sedan vill jag bara påpeka att man alltid ska följa restriktionerna från en veterinär när man ha en häst under igångsättning. Följ råden veterinären ger dig så har din häst bästa möjligheterna till att bli frisk. Jag berättar om vårt tänk av longering utifrån ett perspektiv med helt friska hästar.

Lägger ut en video med longering inspänt vs i grimma också!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *