Svar på kommentar – Hur långt är de utbildade?

Hej! Tack för en bra blogg,mycket vettigt står det på den!

Hästarna ni får för inridning,är dom hanterade innan eller tas dom helt ohanterade från en lösdrift till exempel? Hur långt är dom komna i utbildning när dom kommer till er?

Jag tycker det skiljer sig väldigt mycket på vad för hästar man får. Vissa lämnar bort sin häst som näst intill aldrig sett en människa,den går därmed inte att leda/hämta i hagen osv medans dom flesta faktiskt är ”färdiga” för att ridas in.

Hur anpassar ni utbildningen? Hur lång tid tar det hanterad häst vs ”vild” häst?

Tack för en bra blogg!

Svar:
Hej! Först och främst tack för det fina orden, det värmer verkligen!

Vi får in alla sorters hästar i vårt stall. Just nu har vi många tvååringar som knappt är hanterade alls, de går fortfarande på lösdrift hos oss också. Tanken är att vi i början av nästa år stallar upp dom och börjar hantera dom dagligen. Under våren/sommaren påbörjas insittning och inridning och höst/vinter blir befästningsperioder växlat med vila. Under början av året när dom är 4 så ska dom vara “klara ridhästar” för sin ålder är planen.

wpid-IMG_20130628_135521.jpg

De hästar som är hanterade och vana med människor går oftast väldigt snabbt. Dom är insuttna på en gång och ridna i alla gångarter första ridpasset (om de inte är alldeles för nervösa) och efter det börjar befästningen direkt. Vi går ganska fort framåt men vi låter dom vila mycket. De rids ca 1-2 intensiva men korta pass i veckan och vilar/longeras/skrittar i maskinen resten av veckan. Befästningen av alla hjälper tar dock olika på olika hästar. Det kan man inte sätta någon tidsgräns på utan alla hästar utvecklas olika både i huvudet och i kroppen och det måste man ta hänsyn till.

wpid-20130402_134957.jpg
Om vi jämför två av våra hästar så kan man säga att Dakota var inriden efter 5 ridpass. Han har så lätt för sig och är så känslig och har så bra balans så han gjorde allt, utan att riktigt veta det, pga hans känslighet för vikten. Clarette däremot har det tuffare att hitta balansen i sin kropp och med henne tragglar vi fortfarande sidförande skänkel. Så olika på olika hästar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *