Svar på kommentar – Hjälp med balansen?

Gärna ett inlägg om att hjälpa unghäst att hitta sin balans :)

Svar: Balansen är väldigt viktig hos hästarna om man vill få en bra individ i framtiden. Det är något man ska fokusera på från första stund enligt mig. För mig är det väldigt viktigt att hästen själv får hitta sin balans, utan för mycket hjälp från ryttaren.

Jag ser ofta ryttare som försöker “parera” upp sina unga hästar, alltså hjälpa dom med balansen i tid och otid. Det tror jag i längden stjälper mer än vad det hjälper. En bra och välriden häst är självbalanserad. För att hästen ska kunna bli självbalanserad måste den ju få öva upp sin balans utan en massa hjälp hela tiden genom mitt sätt att se det. Hästen måste få göra sina egna misstag, lära sig av dom och rätta sig i framtiden.

Hur tränar man då upp hästens balans utan att hjälpa den för mycket?
Longera är bra, gärna i en pessoasele/gummisnodd då och då. Pessoaselen gör så att hästen måste sätta bakbenen under sig och det är ett perfekt sätt att öva balansen på med en aktiv bakdel. Gummisnodden är ett bra hjälpmedel och man vill ha en lång och låg hals med en utsträckt överlinje. Det är bra att variera lite emellan dessa så hästen lär sig att hitta sin egen balans i olika former och i olika arbetssätt.

När vi rider unga hästar tänker vi i stort sätt bara “rak häst”. Hästen ska vara rak, ha lika bra stöd till bettet i båda sidorna och reagera lika mycket för båda skänklarna. Rak häst på rakt spår och rak häst på böjt spår. Vi börjar inte böja och ställa hästarna innan de hittat sin naturliga balans (de böjer ju igenom sig vid longering) utan vi fokuserar endast på jämna hjälper och reaktioner. Om hästen har egen framåtbjudning och en positiv känsla för ryttarens hjälper kommer den slappna av och hitta sin egna balans relativt snabbt, beroende på individ såklart.

Vissa hästar har en naturlig egen balans och allt inom ridningen känns självklart från första stund medan vissa hästar behöver lång tid på sig att öva upp sin naturliga balans – ibland flera år. Enligt mig måste detta ta den tid som behövs, det är inget steg man bör hoppa över, det kommer leda till en häst som är svår att rida i framtiden. Balansen är en grundpelare inom ridningen och grundpelare ska man vara försiktig med. Låt det ta tid och du får igen det 1000 gånger om i framtiden!

wpid-20140710_162157.jpg

 

Quentin, den häst med mest egen balans jag någonsin mött. Tror han skulle klara ett högre dressyrprogram nu med godkända resultat och då har han bara blivit riden ett par månader.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *