Svar på kommentar – Hagvistelse

Fick en fråga av bloggkollegan Jakob, om hagvistelse som jag tänkte svara på!

Sedan har jag en fråga, du som har varit ute och jobbat mycket i proffsstall, hur har hagvistelsen sett ut? Har många hästar fått gå i hage eller är det ovanligt?

Svar: Det är överlag fortfarande inte så mycket hagtid för elithästar inom hoppning i allmänhet. Det blir bättre och bättre, men det är fortfarande inte bra. Våra yngre hästar går mycket i hage, gärna tillsammans med andra hästar om det fungerar bra. Tävlingshästarna går ute hyfsat mycket, men de stimuleras på andra sätt också.

Elithopphästar är ju framavlade hästar och i regel väldigt “nerviga” och känsliga. Det är inte alla individer som gillar det där med hagar. Vi tar hänsyn till våra individer, de som gillar hagen får vara där, de som säger “Tack, men nej tack” lyssnar vi också på.

wpid-20131010_162148.jpg

wpid-20131010_162222.jpg

Jag tror hagvistelsen dock kommer öka med tiden. Innan har det mest fokuserats på hästens utveckling i arbete men mer och mer vikt läggs nu också vid deras utveckling under avslappning. Folk börjar förstå att hästar är ungefär som elitidrottsmän som presterar högt. Man kan pressas hårt men man måste också få tid av varva ner och sträcka ut sig utan press.

3 Kommentarer

  1. Jag håller med dig Amanda, tror också det kommer bli bättre med tiden just när det gäller hagvistelse osv.. Men precis som du skriver så finns det faktiskt hästar som inte tycker det är speciellt “skönt” att gå omkring ute.. Dom är alldeles för nerviga och explosiva för att vara tillfreds utomhus.. Det behöver liksom hända något hela tiden..
    Jag har ju själv en som är precis så.. Det går bra i någon timma men sedan börjar han..Dock blir det bättre och bättre, men det är inte alltid roligt med det som kommer till med detta springande och eviga vandrandet eftersom det gärna medför en del andra saker.. Trötthet, ont i kroppen, sår, svullnader, tappskor osv…

    Men som sagt, lyssna på individen är nog det som är det absolut bästa :)

  2. Jag tycker hästar ska ha mycket hagvistelse men visst förstår jag elithästar som inte går ute många timmar också. Våra hästar går ute minst 12 timmar per dygn och de älskar det!

  3. Hej Amanda! Tycker det är väldigt trevligt att du i dina inlägg framhäver att olika saker är bra för olika hästar. Även om de självklart har gemensamma grundläggande behov, så har de även individuella olikheter. Det som får en att må bra kan få en annan att må dåligt. Har haft många olika typer och åldrar på hästar genom åren. Har fått göra olika med dem för att det ska bli så bra som möjligt. Är SÅÅÅ trött på alla besserwissers på nätet som vet hur alla ska behandla sina hästar. Det vill säga PRECIIiS som de gör med sin, för det är ju bäst…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *