Svar på kommentar

 

jennifer
jenniferwressle.blogspot.com x

Handen verkar hålla? Påverkar det hans ridning?

Ingen av era hästar har sett speciellt hårda eller tunga ut i handen på de filmer jag sett, undantaget någon häst på någon linje.. Vill du berätta lite hur ni arbetar markarbetet för en fin bärighet utan att bli för kort?
Det är ibland svårt att ha den perfekta banhoppningsgaloppen där hästen tar mark men samtidigt är bärig, lätt i handen och balanserad nog att hoppa lite högre. Framförallt om man har en häst som inte är född med de kvalitéerna. Vill säga att man rätt ofta får en för platt och lång galopp när man vill öva högre tempo (frambensfel som följd), eller en för dålig galopp på första hindret (alla vet ju hur jobbigt det är att komma i bra flyt om man grodhoppat första hindret)..
Tips, tips, tips? (;

 

 

Svar: Hej och tack för frågan!

Handen fungerar bra att rida med, alla andra saker (såsom ta på sig kläder, lyfta saker osv) gör ont. Han har en gipsskena som han fäster med ett bandage på utsidan av handen som skyddar mot eventuella slag mot den brutna delen av handen. Han får hålla tyglarna lite annorlunda och det tog någon dag för honom att anpassa sig, men nu har han fått in tekniken och ridningen ser ut som vanligt igen!

Väldigt rolig fråga då detta är i stort sätt det Ivo läggerm est fokus på i markarbetet. Han är en väldigt okomplicerad ryttare och han övar de mest basic sakerna varje dag. För tänk såhär; under en bana måste hästen kunna öka, minska och svänga. Den måste också vara i balans. Mer behöver den inte kunna för att komma runt en hoppbana på ett bra sätt.

Ivo är väldigt noga med dessa saker. Han övar hästens egna balans VARJE ridpass. Det viktigaste är att hästen hittar sin balans på sina egna fyra ben utan att behöva stöttepelare från andra håll. Det allra vanligaste är ju att hästen hänger i handen som “ett femte ben” precis som din fråga handlar om. Ivo är väldigt noga med att hästen ALDRIG, inte för en sekund får hänga sig i handen. För att få hästen självbärig och självbalanserad  övar han övergångar HELA tiden.Så fort hästen vill hänga sig i handen ger han den en ny uppgift, en övergång. Trav, galopp, trav, galopp, trav, galopp. Ingenting i handen, trav galopp, trav, galopp. Så kan han rida i flera timmar om det skulle behövas. Övergångar (om man rider dem väl genom sits och skänkel) hjälper hästen att hitta sin egen balans och sin egen bärighet bakifrån. Viktigt är dock att man tänker framåt i varje, varje övergång så hästen inte tappar bjudningen. Han rider också alltid hästen med hopptempot som grundtempo och ökar och minskar utifrån de tempot. En hopphäst ska ju vara starkast i de tempot den mest använder!

Så helt enkelt. Övergångar är knepet. En rak häst som trycker på med båda bakbenen lika mycket, är mjuk i handen och balanserar sig själv är det optimala för att man ska ta sig runt en hoppbana på bästa sätt.

Sedan måste man ju såklart jobba med smidigheten, men den kommer ganska automatiskt om hästen jobbar på rätt sätt genom ovanstående punkter!

En kommentar

  1. Taaaack. :D Nöter redan övergångar men det har varit mest skritt-trav, galopp-skritt för att få de framme för skänkeln. Trav-galopp på ett bra sätt ställer ju så klart höga krav på bärighet! Nu ska jag nöta det hela dagen imorgon. (;

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *