Svar på frågestunden med Ivo – Del II

HÄR hittar ni svaren Del I och HÄR kan ni fortfarande ställa frågor om ni vill!

Vad tycker du att vi svenskar borde ändra i våran ridning för att bli bättre?
Svar: Jag har ju bara erfarenhet av de två tjejer som jobbat här men jag skulle säga att rida mer på känsla och följa med hästen mer.

Har du något speciellt upplägg som du kör på inför större tävlingarna?
Svar: Det beror helt på. Har hästen i fråga haft en liten vila innan så hoppas den lite mer inför tävlingen så att den känner sig säker och så att man får en bra känsla tillsammans. Är det mitt inne i en tävlingsperiod så hoppas det oftast inget innan tävlingen utan vi ser bara till att hästen är i god kondition och känner sig fräsch.

Vilka egenskaper tycker du att en bra tävlingshäst ska ha?
Svar:
Hjärtat och kämparglöden för att hoppa!

Dina styrkor som ryttare?
Svar: Det jag alltid är väldigt noga med är att mina hästar mår bra och att jag tar hand om dem på absolut bästa sätt. Också att jag vill utvecklas som ryttare hela tiden men också som ett team med mina hästar.

Kan man jobba till sig att bli en bra ryttare och hoppa de största klasserna eller måste man ha talang?
Svar:
Man måste ha talang också. Men jag ser det som en stor talang att orka jobba varje dag och att orka jobba sig ur motgångar som uppkommer. Det är också en talang att våga prova nya saker som utvecklar en som ryttare!

Tycker du att ponny åren är viktiga eller anser du att man ska gå upp på stor häst så snabbt som möjligt?
Svar:
Jag tycker det är viktigt att börja rida stor häst så fort som möjligt. En bra ponny kan hoppa mycket på talang och behöver oftast inte lika mycket ridning som en stor häst. Det betyder att du kan vara väldigt framgångsrik på ponny men sen inte hitta känslan på stor häst. En stor häst behöver generellt mer arbete varje dag för att vara en bra häst. Jag säger inte att man inte bör rida ponnys, men man bör rida stora hästar så tidigt man kan också.

Vad tycker du om ungdomar ( ca. 11-15 år) som rider på stora hästar som oftast är heta och lite okontrollerbara med skarpa bett? Är det inte bättre att ha en häst i den storleken och temperamentet man klarar av?
Svar:
Enligt mig är att ju lättare häst du hittar att rida dessto bättre är det. Ridning i den åldern är väldigt viktig då du lär dig takt, rytm, tempo och känsla och ju lättare det känns dessto bättre självförtroende får du som ryttare.

Hur gör ni för att få en häst att sluta stegra om den gjorde det hos förra ägaren och ägaren då klev av så att hästen har lärt sig att den slipper ryttaren om den gör så?
Svar:
Det gäller att bryta den vanan och få hästen att respektera dina hjälper. Det enklaste när en häst stegrar är att leda in den på en liten cirkel och driva den framåt. När den accepterar framåtdrivande skänkel rider du rakt fram igen. Detta gäller ju om det är en ovana hästen lagt till, inte om den gör det för att den har ont eller inte förstår vad du menar.

Om du fick välja mellan alla världens hästar, vem skulle du vilja äga?
Svar: Quinlan (Ivos förr häst som såldes förra året).

Om du fick vara en annan ryttare för en dag, vem skulle du vara?
Svar:
Jag skulle vilja rida som Scott Brash för en dag ;)

isk2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *