Svar på frågestunden – Del 2

Hej! Använder ni nått liniment? I så fall vilket? Och hur ofta?
Svar:
För att vara ärlig använder vi inte liniment speciellt ofta i vardagen, ibland vid ett hårdare hoppass. Vid tävling använder vi det då hästarna har hoppat högre klasser. Vi kyler dock ofta benen på våra hästar efter arbete (antingen med Bequines kyldamasker, vatten eller kyllera) och låter dom röra på sig ordentligt efter i skritt eller i hage.

bequine1

Stretchar/masserar ni hästarna och hur ofta i så fall? Hur ofta går ni igenom hästarna med equiterapeut/massör osv?
Svar:
När Ivo jobbade i England sa en gång deras hästmassör där att “en hage efter ett ridpass är den bästa equiterapeuten du någonsin kan hitta”. Vad menade hon med det? Jo, att hästen får möjlighet att rulla sig efter ett ridpass motverkar fler låsningar och blockeringar än man kan tänka sig, ett enkelt sätt att hålla en häst i trim. Vi låter nästan alltid våra hästar gå en stund i hagen efter ett tufft ridpass så att de själva kan rätta till kroppen om det behövs.
Annars brukar vi ha equiterapeut varje 6 månader i stallet för att kontrollera hästarna och oftare vid behov. Massör lika ofta. Dock i Bulgarien är det inte så lätt att få tag i men vi försöker flyga in en av världens bästa equiterapeuter (som är bulgar men bor i Finland)  någon gång om året. Stretchar och masserar det vi kan själva gör vi på hästarna som behöver det!

2 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *