Svar på frågestund – Del 3

Tips på hur man tränar en häst som blir jätte stressad och möteskygg på framridningar? Eller snarare hur man tänker när man rider fram en sådan häst:)
Svar:
Det finns nog ingen “snabblösning” på detta problem då hästen i fråga helt enkelt är rädd. Skynda långsamt är det jag skulle råda till. Kan du rida under liknande förhållanden i din vardag (tex hoppträningar, hemma på ridbanan eller liknande)?
Sedan, i situationer där hästen är rädd är aktivering och ignorering det viktigaste. Aktivera hästen så att den tänker på dig och uppgiften samt ignorera det som är farligt. Rid gärna med hästen ställd från det farliga och flytta den samtidigt lite för skänkeln.

Det finns nog ingen mirakelkur och vissa hästar vänjer sig aldrig. Men att stressa upp sig, bestraffa och bli arg är ingenting som kommer göra situationen bättre. Lugnt, tryggt och säkert måste du agera, i alla situationer!

Kan du inte berätta lite mer om ert tränings och tävlings upplägg för en yngre och en mer rutinerad äldre häst?
Svar: Det ser väldigt olika ut beroende på varje individ men kan berätta lite generellt.
Vi försöker göra väldigt lite med våra yngsta hästar, upp till 5-6år. Lättare ridning ett par dagar i veckan, longering några dagar i veckan samt något/några hårdare pass då och då. De hoppas några gånger innan en tävlingsstart bara för att få in känslan. Vi hoppar någon/några tävlingar i den åldern för att se att de ligger i okej fas i jämförelse med åldersgruppen. De yngre hästarna som Ivo fastnar lite extra för gör lite mer, allt för att matchas mot championat och liknande.

En rutinerad häst tävlas för att hålla resultaten aktuella och fräscha. Vi har egentligen inte så många rutinerade hästar i stallet men dom vi har jagar vi lite resultat med, både av försäljningssyfte men också för Ivos egen del. En rutinerad häst hos oss tävlar ca 10-20 helger om året! De tränas hårdare över lag, fler hårda ridpass med bara någon/några dagars avslappning. De är elitidrottsmän helt enkelt!

indigo1

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *