Sträck ut den svaga sidan!

Idag har jag hjälpt Linn att hoppa två hästar, skrittat ut med en kund samt ridit en häst på banan. Utöver det har jag hunnit med massor av häng med Alex kusin och övriga personer i stallet. Bra dag!

Iallafall så hoppade Linn en häst som är väldigt svag i sin vänstersida. Han biter fast i bettet på vänster sida och är svår att rida i höger varv.

Hans svaga sida är som sagt vänster sida. Det visar sig ganska tydligt i höger varv genom att yttersidan (vänster sida, som han är svag i!) har svårt att “sträckas ut” när den är yttersidan. Han har svårt att trycka ifrån lika mycket med vänster bakben som med höger vilket gör det jobbigt för honom när vänstersidan är yttersidan och har “större spår” att röra sig på. Han försvarar sig lite med att försöka dra ihop sin vänstersida, bita tag i bettet och gärna böja halsen lite åt det hållet så att hans vänstersida blir “kortare”.

Hur jobbar vi med en sådan häst då? Jo, man får ta det lite steg för steg, nöja sig med lite och öka på ju starkare och liksidigare hästen blir. Men vi försöker alltid rida sådana hästar med den svaga sidan “lång”. Alltså att den sträcker ut sin svaga sida hela tiden. Så på en häst med en svag vänstersida rider vi dem lite högerställda och ibland även böjda till höger. Så att vänstersidan får jobba ordentligt. Att, när hästen är ställd ifrån den svaga sidan, flytta in de svaga bakbenet (typ tagen bakdel på volt) under hästen är en väldigt jobbig, men väldigt nyttig övning.

När man får fatt på den svaga sidan kommer trycket i munnen automatiskt lättas, hästen börjar bära sig mer ifrån båda bakbenen och man kan successivt börja rakrikta hästen.

Vi börjar alltid att rida sådana hästar i övningar som sträcker ut den svaga sidan och i slutet av varje ridpass rider vi dem rakriktade med samma energi från båda sidor. Det är väldigt jobbigt för hästar som är väldigt oliksidiga att jobba liksidigt och man får vara noga att inte överanstränga hästen. Det kan leda till, om det är alldeles för jobbigt, att hästen börjar kompensera genom att försöka lägga vikten ännu mer fel vilket kan leda till en sned och öm häst i det långa loppet.

Lagom är bäst, men jobba alltid mot en så liksidig häst som möjligt!

DSC_1720

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *