Sitsträning – Långa ben och stadigt säte

HÄR skrev jag ett inlägg tidigare om rätt stigläder-längd. Tänkte spinna vidare lite på det.

Att rida med rätt stigläderlängd är viktigt för att kunna inverka på rätt sätt. Rätt stigläderlängd är så att du kan ha en stadig underskänkel även vid lätt sits men också så att du känner att du kan sitta djupt i sadeln med långa ben.

Jag tycker det är jättebra att efter uppvärmningen av hästen (lättridning i traven, för att hinna värma upp hästens muskler)  rida utan stigbyglar ett tag. Sitt djupt i sadeln, slappna av i knäna, ner med hälen, upp och ihop med handen, blicken uppåt framåt och gör dig så lång du bara kan! Det är väldigt viktigt att du verkligen slappnar av i knäna och trampar ner hälen, annars kommer du bara spänna dig, dra upp hela skänkeln och överlivet kommer automatiskt falla framåt = inte en sits att sträva efter.

Om du rider såhär 10 minuter varje ridpass så lovar jag dig att du kan hissa ner dina stigläder ett par hål och ändå känna att du har en stabil underskänkel. Och det kommer gynna din ridning väldigt mycket då du kommer få en närmare kontakt med din häst. Grodsits-stilen gynnar inte dressyrarbetet med din häst, den kanske får dig att känna dig säkrare den sekunden du är över ett hinder, men resten av tiden är den inte så fördelaktig.
jag tycker det är bättre att öva upp en stadig sits i en fördelaktig position!

All ridning kommer från rätt inverkan och rätt inverkan blir mycket lättare med en korrekt grundsits!

js4

4 Kommentarer

  1. Kloka ord, Vettigt förklarat. Bra. ibland säger jag, sträck på ryggen visa pondus, väg inget, håll inget i handen och tänk dig att du har ett gummiband mellan skulderbladen – rid nu och lycka till! det kan få de flesta elever att fundera ganska länge…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *