“Second is the first loser”

Det är så himla mycket vilja som avgör denna sporten. Vem som är villig att lägga mest tid, mest energi, mest pengar, mest svett, mest tålamod, mest koncentration.. Vill du bli en vinnare måste du jobba mot det varje dag, på hästryggen, i stallet och hemma i TV-soffan. Rid varenda sekund på hästryggen, ta hand om din häst varenda sekund i stallet och gå igenom din plan och dina erfarenheter hemma i TV-soffan,

Ivo har dessa veckor kommit på andra-plats 4 eller 5 gånger (har tappat räkningen till och med) och jag tycker det är mycket bra resultat. Han har ridit den näst bästa rundan i hela startfältet x antal gånger dessa veckor. Den enda kommentaren Ivo har till min glädje är “Second is the first loser” (översättning; Andra plats är den första förloraren). Det säger ju ganska mycket om hans motivation till att bli bättre. Han red för vinst men blev bara tvåa, alltså var han inte bra nog.

Vad gör Ivo då? Jo, han går upp i mediabåset på övervåningen och tittar på filmen när han red om och om och om och om och om och om igen. Tittar, analyserar, granskar och kommer fram till en anledning varför han inte red bäst och vad han behöver öva på för att bli bättre. Han granskar sin sits, rytmen, följsamheten, vägarna, rektionerna, hjälperna, ja, allt han någonsin kan granska i en video granskar han, Kritiserar sig själv in i den minsta lilla detalj för att hitta precis alla fel han gör i sin ridning.

Sedan hoppar han upp på nästa häst med en beslutsamhet att rida bättre. Mer rytmiskt, mer finkänsliga hjälper och mer support. För att kunna vara bästa ryttaren.

Det gäller bara att besluta sig. Att vilja bli bäst kan ingen göra åt dig. Att träna på att bli bäst kan ingen heller göra åt dig. Det är något som måste komma från dig, om du vill bli bäst. Det finns ingen återvändo och det finns inga lata dagar, allt ska vara en noggrann plan till hur du gör ditt bästa.

 

winner2

3 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *