Ryttarens uppgift är att motivera!

Jag börjar bryta ner föregående inlägg lite redan. Nu pratar vi ridning.
Vad är ryttarens uppgift under ridning?
Främsta uppgiften är enligt mig att motivera hästen till arbete.
Andra uppgiften är att visa och förklara vad för sorts arbete som ska utföras.

Ett ridpass ska vara roligt, lärorikt och stärkande. Roligt för att ni jobbar mot ett mål tillsammans – du och hästen. Såklart ni ska jobba motiverat tillsammans mot ert gemensamma mål och ni ska ha jäkla kul på vägen! :) Lärorikt för att ni såklart alltid vill utvecklas och bli bättre. Stärkande för att ni, i framtiden, ska kunna utföra ännu svårare uppgifter lekande lätt!

En ryttares uppgift är visa och förklara för hästen vad ni ska göra och få hästen med på noterna. Till exempel vid hoppning;
Du visar hästen att ni ska galoppera rakt mot hindret, du visar hästen i vilket tempo som ni lämpligast utför uppgiften i och du visar hästen från vart det är lämpligt att hoppa av. Du visar hästen efter hindret att ni ska rakt fram, du visar att ni behöver byta galopp innan svängen och du visar i vilket tempo som ni klarar att svänga bäst i.
Du är alltså en vägvisare uppe på ryggen av hästen.

Om det blev fel då? Det blev inte som du hade planerat? Hästen var inte alls rak innan hindret och sprang vid sidan av istället. Enkelt svar på vad som blev fel; DU förklarade inte tillräckligt bra. DU var inte tillräckligt med hjälp uppe på ryggen. Din häst förstod inte uppgiften du bad om, DU förklarade dåligt.

Hur löser man det då? Jo, DU måste bli bättre. DU måste tänka vad du gjorde för fel och rätta till det till nästa gång. Så att DU kan ge din häst bättre förutsättningar. Det enda du behöver göra uppe på hästryggen är att förklara uppgiften, gör inte hästen som du tänkt har du förklarat för dåligt – väldigt enkelt.

På det sättet är ridning väldigt simpelt. Förklarar du på rätt sätt kommer hästen göra på rätt sätt. Det finns egentligen ingenting som heter “fel” i hästens värld, den gör bara det du ber den om. Om det inte blev som du tänkte har du helt enkelt inte förklarat det på rätt sätt.

(Obs: En tidigare människa i hästens liv kan ha varit en faktor till att en häst har till exempel dåliga erfarenheter inom hoppning och inte litar på ryttaren eller liknande. Då kan det behövas lite mer ingående tankar för att komma till rätta med problemet, detta jag skriver om är en häst utan dåliga erfarenheter av uppgiften du frågar om).

wpid-20141018_154741.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *