Ridövning – Galoppombyte

övninggalopponbyte

 

Häromdagen var detta Ivos ridövning under alla sina ridpass )förutom de allra yngsta och gröna hästarna). En väldigt bra övning som jag gillar väldigt mycket.

En hopphäst måste ju vara i god egen balans för att kunna utföra sitt jobb (banhoppning) på bästa sätt. Viktigast är galoppen och dess ridbarhet! Detta är en galoppävning med galoppombyte. Läs mer om galoppombyte HÄR!

Rid längs långsidan upp på kortsidan, någonstans mellan kvartslinjen och medellinjen rider du tillbaka mot långsidan du kom ifrån. Ställ gärna ut koner för att ha något att “sikta på”. Vid den röda pluppen (enklaste stället) eller varierat var du vill på linjen byter du galopp, fortfarande på en helt rak linje.

I denna övning övar du hästens balans, du förfinar dina hjälper och du kontrollerar så att din häst är så pass balanserad att den enkelt kan byta galopp på rak linje. Ju närmare det “nya” och nya varvet du gör bytet dessto enklare är det då hästen har en aning om vart ni ska efter bytet. Ju tidigare i linjen dessto svårare!

Klarar du detta med din häst?

En kommentar

  1. Åh, precis sådär rider vi med 5 åringarna å uppåt (om de är i sin utvecklings kurva), sjukt enkel med nyttig ävning som förfinar både ryttare å häst precis som du beskriver :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *