Repost – Vila yngre hästar?

Igår skrev jag detta inlägg om hur vi ser på långtidsvila och vila överhuvudtaget.

Jag tänkte utveckla det ännu lite till med inriktning mot riktigt unga hästar. Självklart så måste man ju ta hänsyn till hästens ålder också.

Nästan alla unga hästar vi köper är oinridna. Nu pratar jag alltså om de som är 3-4år.
Vi rider alltid in våra hästar väldigt intensivt. En dags longering så att de vänjer sig vid sadeln. Ibland, om de är väldigt stressade läggs en extradag med longering in.
Dagen efter är det ridning som gäller. Hästen lär sig redan första ridpasset att gå framåt för skänkeln och svänga för tygeltag. Första ridpasset läggs alla gångarter in och Ivo brukar också göra ett galoppombyte på diagonalen.
Efter det får hästen ledigt någon vecka för att smälta denna upplevelse.

Våra 3- och 4åringar jobbar ungefär hälften av dagarna (3åringar lite mindre och 4åringarna oftast lite mer beroende på vart i utbildningen dom är). Hälften av passen brukar vara ridning på banan och hälften longering eller uteritter.
Dessa riktigt unga hästar som vi inte pressar så hårt rent prestationsmässigt får tid at slappna av. Dom behöver det.

En unghäst är att jämföra med ett dagisbarn, de kan inte koncentrera sig så långa stunder i sträck och man kan inte kräva för stora uppgifter av dom. Våra unga hästar brukar få mycket tid i hagen, ibland flera veckor i sträck. De behöver slappna av, njuta av livet och behålla sin livsglädje för att bli bra hästar i slutändan. Vi kombinerar dock alltid det lugna livet i hagen med lite träning för att hålla igång hjärna och kropp.

Självklart, om de ska hålla takten som hopphästar, så måste en 4åring komma ut på tävlingsbanorna, men de behöver inte träna 7dagar i veckan 20veckor i sträck innan dess.
Vi ser till att våra 4åringar håller konditionen uppe genom mycket hagvistelse, longering och lite ridning. Hoppa kan dom, eftersom vi inriktar oss på kvalitetshästar och erfarenhet får de just genom att tävla.

När de fyller fem år brukar vi successivt gå över till metoden jag skrev om i det länkade inlägget i början. Då börjar de räknas mer som tävlingshästar och de måste börja visa framfötterna lite mer. Dock i måttliga mängder och träningen byggs upp successivt. Dagisperioden är över och skolan börjar!

Dakota (hingst e. Stakkato) förra året då han var 4år.

Dakota nu i Portugal, 5år gammal.

 

Edit: Film från slutet av förra året, fortfarande Dakotas 5:e år:

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *