Pannlugg – Har ni något knep?

Bland det fulaste jag vet på hästar är en tunn och tuffsig pannlugg, ännu fulare är om man klipper pannluggen rakt av. Huuu, får rysningar…. Vår hovis gjorde alltid det på “sina” hästar (våra hästar som han rider) och jag blev galen varje gång. Nu får han inte vara i närheten av våra hästar med en sax i handen.

Men iallafall, många hästar har ju tunn pannlugg av naturen, en sån där liten, fluffig  tufs som inte ens går nedanför pannbandet. Finns det något man kan göra åt det? Har ni något supertips på hur man får en pannlugg att växa? Ricinolja? Arganolja? Hårtransplantation? Något fodertillskott?

Har ni något knep? Gärna som kan fungera i svansen också så att hästarna får sådan där stor, fyllig ponnysvans, älskar det! Jag är villig att testa de mest konstiga sakerna (om det inte skadar hästarna förstås) för jag är desperat. Särskilt nu på vintern när alla hästar är klippta och nyfriserade och ser snygga ut – och sedan kommer en liten tufs till pannlugg…… Fyyy..

Jag tar tacksamt emot alla tips jag kan få, är desperat som sagt, vill bara ha ponnypannluggar i stallet och just nu är vi långt ifrån det målet. Tyvärr, hehe. Hjälp en tjej i nöd!

wpid-20150419_103714.jpg

Detta är bra!

 

jack

Detta är väldigt dåligt…..

7 Kommentarer

    • Vi rör aldrig pannluggarna, dom är heliga och ska inte röras enligt mig. Om man vill kan man rycka lite på båda sidorna men behålla den lång i mitten för att få lite mer form.

  1. Jag har alltid haft väldigt bra tillväxt på mina hästar när det gäller man och svans, men jag vet tyvärr inte hur jag gör ger inget tillskott (hö/grov/ lucern)……De kan komma tunna och stripiga men på 3-4 månader brukar det vara tjocka och fina. Men jag noga med att hålla dem rena och använder mycket pälsglans och balsam. Tänk på att grus, fett och stöv nöter på hårstråna. Jag förstår att man inte vill knoppa en man full i pälsglans men emellan tävlingarna så är jag noga. Välja borstar för människor hår, i perioder på sommaren när den slits hårt borstar jag helt enkelt inte alls utan bara inför visning/ tävling. Håller efter täcken de ska sitta bra! och vara rena annars nöter de också. Se upp med halvhals och halstäcken. Min regel för pannlugg är aldrig nedanför ögonens underkant. Klipper dem hyffsat rak, i mitthöjd av ögat :)

  2. min häst kan dela med sig :D han är holländsk valack men med typ islandshäst man och pannlugg… han ser ut som en busig ponny då det spretar åt alla håll ( mer eller mindre ) och det ser väldigt charmigt ut, men svårt att få till det snyggt utan att de ser tjockt och klumpigt ut :) Tycker det är väldigt snyggt och stilrent med knoppad man men på han så ser det nästan bara konstigt ut. Så här kör vi ofrivilligt ponny-looken, haha.

  3. Om du kommer på något säg till! Försökte dölja det med mössa men insåg att hästskrället HATAR mössa. Han behöver bli lite uppmärksam och tas ut sin bubbla inte stängas in i den.

    Hans lugg är liksom på den nivån att det är omöjligt att knoppa (eller ja det går men det är 90% tofs och 10% man i den då) och om man nu skulle tvinga på honom mössan krävs det inget för att hålla luggen från att sticka ut.

    Ser bedrövligt ut med rak jämn fin man och sedan 5 hårstrån i ansiktet. Svansen är inte häller superfin men pannluggen är verkligen hemsk.

  4. Det är väl som för oss människor vissa har bättre kvalité på hårväxten än andra men vet att vi haft nån häst som haft jätte tunn man och svans och som fick bättre kvalité med rätt foder. Vet inte om det finns speciella tillskott för just man/svans som vi människor kan ta till hår och naglar men. Läs på foder och även tillskott för det som är bra för päls och hovar borde göra gott för taglet också :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *