Önskerubrik – Gymnastik för dressyrhästen

Jennifer
Gymnastik för dressyrhästen.
Jag skulle gärna vilja ha inlägg för hopprelaterad träning för häst som inte är tänkt att ha som hopphäst (om du förstår vad jag menar). Alltså typ gymnastikhoppning som är lite på djupet, vad man uppnår genom att göra övningarna osv. :-)
Något man som någorlunda markbundet ekipage kan ha som variation mellan uteritter och dressyrpass.
Kanske något som gör hästen mer lyhörd, mer lösgjord..?
Bommar, sockerbitshinder, vad som!

Svar: Vi måste ju också dressyrarbeta våra hästar väldigt mycket även att de är hopphästar. Dressyren är ju grunden för all ridning! För att våra hästar ska tycka det är kul lägger vi ofta in bommar och sockerbitshinder.

Det vi använder oss av mest är två bommar längs långsidan, lite innanför spåret med ca 28m mellan varje. Mellan dessa bommar varierar vi antal galoppsprång (5-10). Det gäller också att ha koll på yttersidan så att hästen inte flyter ut mot spåret. Man kan lägga volter mellan bommarna, över bommarna eller både och beroende på hur lösgjord ens häst är. Detta är en väldigt simpel men bra övning att öva framåtbjudning, förhållning och lösgjordhet på!

Vi hoppar också ganska ofta serier och studs. Lågt, väldigt lågt. 40cms-hinder ungefär. Oxer, två galoppsprång, oxer, två galoppsprång, oxer är en bra övning för att få hästen att jobba på med ryggen då oxrar kräver lite mer ryggaktivitet. Också studs med små kryss hjälper stärkningen av ryggen! Tänk på att alltid hålla samma rytm utanför som inuti serien, annars ger övningen ingen effekt, hästen får alltså inte dra iväg genom serien.

Sist, men inte minst, upphöjda travbommar! (Och upphöjda galoppbommar också för den delen!). Viktigaste är att hålla samma takt, rytm och tempo innan, igenom och efter bommarna för att de ska ge en bra effekt. Detta hjälper hästens rörelser och de blir lösgjorda i i stort sätt hela kroppen, lägg bommarna på en volt så blir det ännu lite mer krävande!

Tänk dock på att dessa övningar är ganska mjölksyreframkallande och man måste ta många pauser för att hästen ska orka jobba igenom övningen på rätt sätt. Inte för många repetitioner varje ridpass heller, gör dom hellre färre gånger men fler dagar!

Dessa övningar tror jag kan hjälpa även en ren dressyrhäst i sitt arbete. Alla hästar, oavsett gren behöver variation och förnyelse och jag tror inte det är fel att låta dressyrhästar skutta över lite upphöjda bommar och hinder, jag tror det hjälper dom att få ännu bättre kontroll och balans över sin kropp.

Har någon några andra bra övningar? Både för dressyr- och hopphästar främst i lösgörande syfte?

En kommentar

 1. Oj vad roligt att du valde att svara på min fråga, tack! =D

  Efter att jag ställde frågan och började introducera min häst för bommar så visade det sig att han var ganska ordentligt bomrädd.
  Han tyckte att 3 meter var nära nog, tack som frågar – typ.

  I förrgår gick han över bommar för första gången så det går ju ändå fort framåt. Ska definitivt använda mig av upphöjda bommar en hel del när han kommit så långt i bom-terapin!
  Just att försöka hålla samma takt tror jag är supernyttigt för oss (det är ju en f.d. travare jag håller på och skolar om, du kan nog tänka dig ungefär hur det blir med takten ibland).

  Bommar tror jag är super för oss som mest är intresserade av bensprattel, man ser så många dressyrhästar som inte riktigt verkar medvetna om att dom har en bakdel – tror bommar är kalas för att öka medvetandenivån för dom :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *