Olika tävlingsfaser

Att bygga upp sina hästar på det absolut bästa sättet man kan är väldigt viktigt för en tävlingsryttare och alla hästar går igenom olika faser under sin uppbyggnad som tävlingshästar.

Först och främst måste en tävlingshäst tycka det är kul att hoppa. Det är det absolut viktigaste att se till för dig som ryttare. Din häst måste brinna för hoppningen lika mycket som du gör! Sedan efter det måste din häst lära sig hur den enklast använder sin kropp för att hoppa på ett fördelaktigt sätt. Alla hästar hoppar på olika sätt och det gäller för dig att supporta din häst till ett lugnt, rytmiskt språng så hästen kan lägga fokus på sin kropp över hindret.

Sedan är det tävlings”faserna”. Just nu är de allra flesta av våra tävlingshästar i en fas där de är redo för att vinna klasser. Våra hästar är, för stunden, redo att ridas mot klockan, alltså svänga snävt och rida i ett högre tempo. Bara för att dom är i den fasen  nu behöver inte betyda att dom kommer vara där särskilt länge, det beror helt på dagsform, vidare tävlingsplan, förtroende, självkänsla och många andra punkter.

Andra faser är rutinfasen, uppbyggnadsfasen och nedtrappningsfasen.

Vi brukar tänka såhär iallafall, sedan är väl kanske inte det här är så man “ska” tänka, men det är vårt upplägg. Det första en häst behöver på tävlingsbanan är rutin. Rutin att vara på en tävlingsplats och hoppa bana under tävlingsformer. En del hästar behöver väldigt lång tid på sig för att bygga rutin och vissa behöver lite mindre. Det beror på hästens personlighet och förmåga att anpassa sig till nya situationer.

Sedan kan man börja “bygga upp” hästen. Hoppa högre klasser och “komma i fas” med den höjden hästen “ska” hoppa för sin ålder. Varför jag använder så många citattecken är för att man aldrig kan säga vad en häst ska göra, men man kan ha som mål att följa den internationella unghästuppbyggnaden. Hästen ska alltså följa sin årskulls hinderhöjder.

När en häst är på en bra nivå och har bra rutin kan man börja rida för vinst. Nedtrappningen som jag nämnde innan är enligt mig den viktigaste delen. Ibland måste hästen få känna att det inte är någon press inne på tävlingsbanan. Att rida en lugn runda på en lägre höjd lite då och då är den största självförtroendeboosten man kan ge sin häst.

Så, att tävla är en planering i sig och vi försöker alltid bygga upp våra hästar så de är redo för tidspress när det är viktigast, på de största tävlingarna!

Hur tänker du kring tävling?

topphest

En kommentar

  1. Du är klockren. Detta gäller naturligtvis också dressyeryttare/hästar.

    “Man” (även jag), måste lära sig att trycka undan “vinnarskallen”. På alla nivåer!

    På amatörnivå är det mycket som spelar in ny häst, byte av ryttare, tävlingsplatser, varierande underlag… You name it!

    Sen gör många felet att rida för höga klasser (i dressyren) och det sänker självförtroende han ska rejält, men att bestämma vad målet är för en specifik tävling är viktigt är fortsätta förhålla sig till genom hela frameodningen, tävlingen och resultatet.

    Bestämmer man att målet är att rida på : 55% är bra, 60%r mycket bra, 65% är långt över medel FÖR OSS I DENNA KLASS. Så ska man själv behålla det tänket genom hela tävlingen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *