Olika raser – olika behov

Jag är fortfarande inne lite på det här spåret hur man ska behandla sin häst. Men vet ni vad jag tror? Jag tror olika hästar behöver olika behandling!
En shetlandsponny är något helt annat än en travare, liksom en islandshäst är något helt annat än en Holsteiner. Kan man behandla en travare och en shetlandsponny på samma villkor? Eller en islandshäst och en Holsteiner? Jag tror inte det.

Olika raser har olika behov. De är ämnade att göra olika saker och de är byggda på helt olika sätt. En islandshäst klarar kyla väldigt bra, är viktbärande och i regel trygga individer. En Holsteiner tål inte blåst och regn i samma utsträckning, de har “skörare” kroppar som måste underhållas på ett helt annat sätt och de är framavlade till att ha tävlingsinstinkter.

En Holsteiner är en framavlad sporthäst. De har mer tävlingsinstinkt, mer korrekta kroppar för hård ansträngning och mindre primitiva behov än många andra hästraser. För att en Holsteiner (och andra framavlade sportraser) ska må bra måste man ta hänsyn till deras specifika behov, precis som man måste ta hänsyn till shetlandsponniers, islandshästar och travares särskilda behov också.

Sporthästar över lag är mer “känsliga” än andra hästraser. De blir lätt frusna, vilket leder till stelhet och deras behov av flocken och flykten börjar också trappas ner. Jag säger inte att de inte är flykt- och flockdjur, för de är det. Men man avlar gärna vidare på hingstar med mer sportsliga egenskaper än de primitiva så de primitiva delarna tonas ner lite i dagens sporthästvärld. En sporthäst gillar över lag inte blåst, minusgrader, regn eller snö. Då spenderar de hellre tid inomhus där det är behagligare för deras känsliga kroppar. Slänger man ut dom i hagen under sådana väderförhållanden lyser det missnöje om hästarna.
Jag tror då inte det är schysst att tvinga ut dom i en hage bara för “att det ska vara så”. Det finns många andra sätt att få en häst att komma utanför boxen x antal timmar om dagen.

Det jag menar är att ja, hästar är hästar. Men nej, alla hästar är inte likadana. Samma sak som en liten Jack Russell och en Sankt Bernard, behandlas de helt lika och har de exakt samma behov. Nej. Så varför är det så viktigt att alla hästar ska behandlas lika då?
Det finns olika inriktningar i hästvärlden och alla inriktningar kräver olika typer av hästindivider. De olika individerna borde då rimligtvis också behandlas olika, beroende på deras behov? Eller?

3 Kommentarer

  1. Håller med dig…tänker att man får anpassa sig på individnivå men det är klart att en tävlingshäst har andra krav och “önskemål” än en lurvig shettis, de lever helt olika liv. Och nej…blåser det storm horisontalt med snöblandat regn så är det inte rimligt att propsa på hagvistelse om man inte har rejäla – torra, vindskydd.

  2. Vet inte exakt vad du “är ute efter” (att tävlingshästar inte behöver 10h hagvistelse?) men håller med dig om mycket! Islänningar SKA gå ute, det är så dom är konstruerade. Varmblod, ffa de med tunn päls (svenska får ju oftast rätt tjock vinterpäls) behöver skydd.
    Men håller inte med om att de primitiva behoven AVLAS bort – det är ju inte genetiskt att inte behöva flocken utan snarare ett beteende som skapas av hur hästarna i sporthästvärlden föds upp.
    Säg att en avkomma till två toppresterande föräldrar (som aldrig gått i flock, tom embryotransfer) som växer upp i lösdrift, kommer ju sannolikt föredra livet med kompisar i en hage framför andra alternativ.
    Sen känns det som att hållbarheten hos hästen främjas av en så artnära livsstil som “möjligt”? Eller tänker du att det nu avlas på individer som får sin hållbarhet på ett annat sätt, att evolutionen gör dessa hästar lika starka /hållbara under andra förutsättningar?
    Jag är ingen rabiat lösdriftsmänniska som rider oskott (min sporthäst fick hovböld efter hovböld efter hovböld till hovbensröta av lösdrift…) och tycker det är ett intressant ämne :) Och tack för en mycket läsvärd blogg! Älskar skimmeln i inlägget nedan ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *