När takt och rytm inte finns där naturligt

Titta på denna videon, gärna ett par gånger innan ni fortsätter läsa. Granska hästens rörelser och granska ryttarens sits och position.

Detta är ett 7årigt sto vi har i stallet. Hon kan hoppa hus denna häst, men hon har ett ganska stort problem, hon har inte hittat sin naturliga rytm och takt. Man kan nästan säga att rytm och takt är ingenting som hon har naturligt (för stunden iallafall). Hon har väldigt svårt för att gå i samma tempo med lika långa steg, det är för svårt för henne och kräver mycket koncentration.

Vad är anledningen till detta då? Jo, hon är väldigt svag i sin kropp. Och väldigt oliksidig. Hon orkar helt enkelt inte jobba lika mycket med båda sina kroppshalvor och hon försöker antingen springa ifrån eller sakta av från arbete = hon har aldrig gett sig själv en ärlig chans att hitta ett bra (för henne) arbetstempo.

Som ni ser så hänger hon sig gärna i en tygel och när Ivo ger efter på den tygeln hon hänger sig fast i så ser hon nästan lite halt ut – för att hon inte får hjälp med att balansera upp sig själv. Hon böjer gärna in huvudet bakom lodplan – också för att komma undan en jämn kontakt mellan hand och skänkel.

Vad gör Ivo då? Jo, det första han gör är att helt enkelt bestämma en takt. Han rider i en takt hela ridpasset. Han rider helt enkelt lätt i samma tempo under hela ridpasset. Och hästen får rätta sig efter det. I början blir det ibland väldigt obalanserat då hästen inte följer Ivos rörelser men så fort hon följer honom blir det genast bekvämt = hon ska föredra den rytmen han har valt istället för att ha tassarna överallt i tid och otid.

Utöver takten höjer Ivo sina händer och håller dom ihop. Han sätter alltså ut en ram. “Här vill jag att du ska ta stöd och det måste vara lika mycket i båda tyglarna”. På det sättet blir det inte “bekvämare” av att vika in nosen, utan det känns bäst att få fram nosen en bit för henne. Sedan rider Ivo så, tills hon följer hans rytm.

Detta är väldigt jobbigt för henne och när hon kommer till bra arbete rids hon bara ett par minuter så fortfarande. När hon slappnar av och hittar en bra rytm berömmer Ivo och avslutar för dagen. Varje dag nu har hon lättare att komma till arbete och förhoppningsvis så hittar hon sin egna rytm enklare snart.

Hon har även en fast martingal på sig just nu för att förhindra att hon slår upp huvudet för högt. Det leder till att hon helt tappar rytmen samt att hon inte går att korrigera utan att ta henne i munnen. Vi vill undvika störning i munnen och låter därför en martingal göra jobbet om hon tar upp huvudet för högt. Den fasta martingalen är spänd i en nosgrimma vilket betyder att om hon tar upp huvudet för högt får hon ett tryck på nosryggen och inte ett ryck i munnen.

3 Kommentarer

  1. Har en ponny som också har jättesvårt för takten, speciellt i galoppen, det går bara fortare och fortare och med för mycket broms så faller han isär och bryter av i slängtrav. Bättre i hoppningen då har han lite egen bjudning och vill inte tappa galoppen men i arbetet på marken blir det lätt att man tappar allt! Tack för tipsen, får hem och träna på det här! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *