Mina läsares syn på hästhållning – DEL II

Detta inlägg är skrivet av Ida, läs hennes blogg här!

Hästhållning är alltid ett hett ämne, ska man sko dem, ska man ha nosgrimma, ska man ha benskydd, ska man klippa, ja listan kan ju göras OÄNDLIG!

Min åsikt är att allt vi gör med hästarna är onaturligt, vi har tagit dem från deras naturliga miljö, att springa ifrån rovdjur på en stäpp. Detta gjorde vi för flera tusen år sedan. Hästen har därför i evolutionen förändrat sig efter vad vi har valt att göra med dem. Med detta innefattar jag aveln.

Självklart kommer man aldrig kunna jämföra ett halvblod med ett kallblod med ett fullblod. Det blir rätt svårt då dessa är av olika börd och kräver olika saker.

För mig är god hästhållning där hästen ej far illa, där den får den omvårdnad och skötsel som den kräver för att må bra, självklart tänker ni!
Men har man då en häst, som har lång päls på vintern men ska ändå prestera i ridningen, även om ridningen inte är speciellt krävande så kommer hästen antagligen bli svettig. Att då inte klippa den hästen, för att de är mer naturligt för dem att ha lång päls och mindre täcken, anser jag är fel. En häst som blir svettig ska klippas för att kunna torka snabbare och därför inte bli nerkyld av sin egen kondens och svett. Ja då får man ju självklart täcka den därefter.

För mig är det viktigaste, att min bekvämlighet inte går före hästens välbefinnande. Bara för att jag tycker det är bekvämt att slippa ta in och ut ridhästar så kan jag inte låta dem gå på lösdrift året runt. Det funkar inte för deras välbefinnande, då de inte kan vila på samma sätt som en häst på box gör.
Om jag tycker det är bekvämt att inte behöva ringa hovslagaren var 6-8vecka för att hästen ska verkas och få nya skor, kan jag inte låta den gå barfota bara för att det är smidigare för mig om den ska kunna användas fullt ut som ridhäst.

Detta är alltså exempel på min syn på god hästhållning…

Vi har dessa levande varelser för vårt egna höga nöjes skull. Därför kommer vi aldrig kunna ha en naturlig hästhållning i den bemärkelsen att de ska leva som på en karg stäpp…

Vi måste kunna tillgodose deras naturliga beteende, så som tuggtider, behov av grovfoder, behov av social kontakt med andra hästar, utevistelse. Men, egentligen behöver jag väl inte nämna de? För de tillhör ju kategorin; Hästens välmående.

IdaSJansson.se

3 Kommentarer

  1. Intressanta tankar, jag håller med dig! Allt är ju inte på svart & vitt utan det gäller att se till hästen som individ. Du skrev att bekvämligheten inte skulle komma i första hand då det gäller stall/lösdrift, sko/barfota osv. Dock tror jag inte att särskilt många skor av hästarna för att dom är lata, utan snarare för att få en korrekt hovmekanism. Dessutom är det ju fortfarande jobb med det, om inte mer då man bör verka själv lite grann mellan gångerna då hovslagare/hovvårdare kommer och verkar fötterna. :) Samma med lösdrift, det är ju fortfarande mockning av hage och fylla hö, vatten osv. Fast ja, vem vet? Det kanske finns dom som släpper ut hästarna på lösdrift och så för att dom är lata? :) Men tycker iallafall att dina åsikter var intressanta!

  2. Det första jag tänkte på var; hur har arten häst ens överlevt tills idag i fall de inte kan sova lika bra utomhus som i en box?? Hahaha ja fast vad vet jag.. de bodde väl i boxar på den tiden med :P

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *