Min största allergi…

Något jag absolut inte förstår mig på är Pessoabett.
Vem vill egentligen trycka in ett sånt bett i sin hästs mun och vad vill de få ut av det?

Ett Pessoabett är enligt mig det värsta man kan trycka in i hästens mun, oavsett syfte eller ridsätt.

pessoabett2del

pessoabett(Bilder lånade från Google.)

Varför tycker jag såhär då?
Jo, ett Pessoabett har en ruggig hävstångseffekt. Ofta använder man detta bett på lite hetare hästar och man fäster mer än ofta tygeln precis som på bilden ovan. Vad händer, helt logiskt, med bettet i hästens mun om man drar i en tygel som fästs på detta sätt?
Jo eftersom hela bettringarna dras bakåt i samband med förhållning trycks alltså bettet inne i munnen upp och framåt pga två/tredelningen. Bettet ligger alltså uppe i gommen, kanske också på baksidan av framtänderna och trycker varje gång du tar i tygeln..

Vad gör hästen då?
Jo, den viker in huvudet och släpper kontakten med bettet. Hästen tappar då allt stöd fram till handen och man kan inte rida fram den för skänkeln fram till en ram in i handen. Det gör att hästen tappar all kontakt med dig, springer fortare och det enda du kan göra är att försöka dra ännu mer i tyglarna. Att du drar i tyglarna gör att hästen viker in huvudet ännu mer, tappar balans och rytm i hela kroppen och blir opåverkbar.

Detta är logiskt tänkande enligt mig, vilket behövs mycket i hästvärlden.
Vad är era åsikter? Tänker ni som mig eller har ni en annan syn på detta bett?

8 Kommentarer

 1. vi är av exakt samma åsikt när det gäller dom här vidriga betten. Vad som skrämmer mig mest är alla slitande ponny-ungar på hopptävling…

 2. Min sköthästs ägare hoppar på pessoabett. Dom tävlar upp till 145 cm. Hon vill egentligen inte rida på det bettet, men det är det som funkar bäst. Han blir för stark på vanligt bett och typ pelham funkar inte heller. Han är också väldigt het och hetsig. Men tycker som du. Pessoa är inte mitt favoritbett. Är i alla fall glad att min sköthästs ägare är så klok, kunnig och duktig. Hon skulle aldrig göra något som skulle skada hästen. Han är henne ögonsten :)

 3. Håller med fullt ut!! Avskyr det verkligen!
  Och precis som ovanstående skriver, så är det verkligen skrämmande när man kollar på ponnytävlingar och ser hur mycket det bettet faktiskt förekommer en hel del. Jag skulle aldrig förespråka att använda det, MEN om man nu måste så ser jag det bättre om det är en vuxen rutinerad ryttare som verkligen är försiktig. Med det menar jag såklart inte att alla ponnyryttare är vårdslösa, men det finns ju tyvärr verkligen skräckexempel.

 4. Håller med dig till hundratio procent! och precis som du skriver känns det som om folk som har minst erfarenhet rider på det dessutom!

  Såg för ett tag sedan att en ridskola i närheten där jag bor låter sina elever rida på pessoabett på deras hästar, nu pratar vi riktigt oerfarna ridskoleryttare! Känns som man börjar i fel ände att lära sig då?!

 5. Håller med dig! Är dock lite dubbelmoral, min förra medryttarhäst har det bettet och jag har ridit med det… Dock har jag alltid haft dåligt samvete efter att jag har ridit med det bettet. Hans ägare har haft det bettet på honom, förra ägaren hade det och hon har inte orkat leta något nytt bett åt honom fast hon ägt honom i 2-3 år..

 6. En kompis och jag har tävlat högre klasser på våra gamla ponnyer och pessoat var det ända bettet som vi överhuvudtaget fick stopp på våra starka hästar.
  Finns inga dåliga bett bara dåliga ryttare.
  Det finns väl ändå en anledning till att det är godkänt inom hoppning på ponny och det är inte många bett som är det. tänk på det ni. HA

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *