Matchmaking på hög nivå

Det allra viktigaste när man ska köpa häst är att ställa sig själv frågan;
“Vad vill jag göra med min häst och vad är målet i det långa loppet?”

Det finns så oerhört många inriktningar när det kommer till hästar och det finns ännu fler raser mer eller mindre lämpliga för inriktningarna. Det viktigaste för dig är att veta vad du vill rikta in dig på och hur långt du skulle vilja nå.

En person som svarar min fråga högst upp med -“Jag vill få rutin i 140cms-hoppning och mitt långsiktiga mål är att tillsammans med hästen debutera 150cm” behöver rimligtvis en helt annan sorts häst än någon som besvarar frågan med -“Mitt mål är att ha kul tillsammans, få frisk luft och kunna rida ut över stock och sten”.
Hänger ni med?

Om jag skulle svara på frågan över så skulle jag svara -“Hästar vi köper är hästar med psyket, kvalitén och kapaciteten för de allra största klasserna. Vårt mål  är att utbilda dom på ett bra och positivt sätt så långt vi bara kan”: Vi skaffar oss också bara hästar inom den filosofin.

DSC_7080

När vi köper hästar är det hoppegenskaper och tävlingsinstintker vi fokuserar mest på, för det är det vi vill att våra hästar ska göra, hoppa och tävla. Vi vet vad vi vill göra med våra hästar och vi har en mall när vi letar häst som vi går efter. För att vi ska kunna nå våra mål måste vi ju ha en häst som passar. Vi måste hitta rätt individ till just det vi vill göra. Vi måste hitta hästar som vill hoppa, och vill vinna lika mycket som vi vill. Tillsammans med sådana hästar kan vi bli ett bra team. Med andra hästar än dessa gör vi både oss och hästarna en otjänst, ingen kommer vara lyckliga av vårt förhållande om vi inte jobbar mot samma mål.

Samma sak inom alla inriktningar, både för hästar och ryttare. En sporthäst skulle inte göra sig bra som skogshäst då den antagligen skulle explodera som en bomb efter bara några dagar samtidigt som ett kallblod inte skulle passa på en Grand Prix-bana i hoppning då den inte har styrkan och explosiviteten för att ta sig runt en så pass krävande hoppbana.

943184_537353772990921_1926570450_n

Matchmaking handlar det om. Hitta en häst som passar just ditt ändamål. För det finns hästar till alla inriktningar, du måste bara hitta en individ som passar dig och dina mål.

Vad är ditt mål med din/dina hästar och har du hittat rätt häst för ditt mål?

4 Kommentarer

 1. Jag vet inte riktigt ännu vad jag vill. Jag har ridit ridtravare i många år och hoppat lite p&j men mest bara rida för att det är kul. Nu vill jag ut och tävla och inrikta mig mera på någonting. Därför har jag skaffat en foderhäst som är ganska allround. Har gått 110cm hoppning, inte startad i dressyr men kan absolut gå några lägre klasser redan nu. Jag håller på att ta grönt kort nu och min tanke är att komma ut och tävla lite i både dressyr, hoppning och fälttävlan detta år för att se vad jag vill och tycker är roligast. Sen kan jag köpa mig en häst efter det :)

 2. När jag köpte min häst så var han arton år och det jag letade efter då var en läromästare i både hopp och dressyr. Han hade då gått 1,30 i sin ungdom men de senaste åren hoppat 1-1,10 och var utbildad ca MSV dressyr, tävlad LA. Jag fick verkligen den läromästaren jag ville ha, shit vad han har lärt mig dessa år! Han blir nu 23 år, och ta mig tusan att han har mer kvar att lära mig. I dressyren kan vi utvecklas vidare en bra bit. Höjdmässigt i hoppning är det stopp nu, men vi kan fortsäta utveckla hur vi rider på tävling, det sitter nämligen inte.

  Jag ska inte ljuga, om jag hade haft ekonomi hade jag skaffat en yngre förmåga som jag kunde utvecklas vidare på. Mitt långsiktliga mål är att hoppa 1,30 och starta MSV dressyr. Nu har jag inte möjlighet till det, och jag vill inte skiljas från min bäste vän heller, utan det får bli i framtiden när jag har pluggat färdigt och skaffat mig ett fast jobb. Och då ska jag ut och leta efter nästa stjärna :) Och jag är duktig på att vara konsekvent när jag letar häst, är det något i annonsen som inte stämmer överrens med det jag vill ha så sorterar jag bort den direkt.

 3. Sunt tänkande och du har helt rätt, så här har jag också försökt tänka men tyvärr har plånboken en aning för stor del i det hela..;)

 4. Jag köpte mig en unghäst oinriden.
  Ville göra jobbet själv, och dels en utmaning för min del att få göra jobbet själv.
  Självklart dels med hjälp av tränare osv.

  Mitt mål är att hon ska kunna gå minst La i både och hopp/dressyr och klara av lite fälttävlan på lättare nivå.
  Väldigt långsiktiga men vi har inte bråttom.
  Jag tror jag har hittat rätt häst och vi växer hela tiden mer och mer tillsammans.
  But only time willl tell :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *