Lösdrift/Vildhäst

Folk verkar tro att en lösdrift kan mäta sig med hur hästar lever naturligt. Att om man har en häst på lösdrift så gör den av med sin dagliga dos energi. precis som en vildhäst skulle göra.
Huh? Hur tänkte man där? 

Kortfattat så lever en vildhäst såhär:
Vildhästar söker föda, hela tiden, överallt. De rör sig ofantligt långa sträckor för att hitta tillräckligt med gräs. De måste också hitta vatten som kanske inte alls är inom samma milsradie som gräset. De måste hela tiden hålla utkik för faror och det är inte ofta de kan slappna av. När det är dåligt väder gäller det att hitta ett vindskydd där inga rovdjur håller till. Andra behov de har är att slita ner hovar (röra sig ännu mer) utforska nya, potentiella områden samt hålla sig borta från andra flockar/andra djur. De lever i konstant uppmärksamhet till omvärlden och det är inte ofta de varvar ner i tempo och tankar.

Kortfattat lever en lösdrifthäst såhär:
Mat och vatten är ofta placerade på samma ställe, i överflöd. Ät allt vad du orkar! Buffé! 30meter bort är ett vindskydd med gosig halm att ligga och slappna av i. Hovslagaren kommer och tar hand om hovar och stängslet/människorna håller farorna borta. Livets liv i denna slapphage!

Hur kan man tro att man kan efterlikna hästens naturliga behov på det sättet? Slänga ut dom i en hage och tro att de lever som vilda hästar?

Jag är inte emot lösdrift (som vissa verkar tro). Jag är emot människors tänk om lösdrift. Lösdrift är ett sätt att hålla sina hästar på, istället för i box. Utöver lösdriften behöver den dock samma omtanke och omvårdnad som en häst på box för att må bra. Den måste alltså ut och RÖRA på sig varje dag för att må bra!

(Sedan passar ju olika hästar bra/mindre bra för lösdrift. Ett fullblod, som i regel är väldigt nerviga i sig, skulle säkert inte klara av “otryggheten” i en lösdrift lika bra som en islandshäst, till exempel. Sedan finns det alltid undantag från regeln.)

12 Kommentarer

 1. Jag skulle gärna ha min häst på lösdrift sommar halvåret. Från april till september typ! På vintern däremot vill jag gärna ha han inne på nätterna. :) jag gillar lösdrift men sjävklart motionerar man sin häst som vanligt även om han är ute dygnet runt.

 2. Kul att du delade med dig av dina åsikter.

  Jag blir ganska ledsen över att den generella uppfattning av “lösdrift” verkar vara väldigt negativ och att bara för att man släpper ut sin häst på en lösdrift att man inte längre bryr sig om sin häst. Jag är FÖR att ha hästar på lösdrift i flock då jag tror att det är det bästa sättet att låta hästar tillfredsställa sina naturliga behov. Hästarna är till för att röra sig och om har möjligheten till en stor, bra lösdrift – varför ska man då ha hästarna på box? För mig finns det massor med positiva aspekter med att ha hästen på lösdrift då den får röra sig mer, kan bestämma själv över sina dagar (ligghall finnsju självklart mot vind) och söka föda som en häst naturligt gör 19 timmar/dygn. Viktigt att tänka på är att forskning visar att hästarnas naturliga beteende inte har påverkats särskilt mycket av domesticeringen. Alltså har hästar kvar sina behov som flock/flyktdjur, trots att människan tämjt dem.

  Min häst är som vilken ridhäst/tävlingshäst som helst men han ska gå ute dygnet runt då utevistelse i flock får honom att må bättre. Jag är lika mycket i stallet som tidigare, han fodras som alla andra hästar, han har en fantastiskt stor hage med gräs att beta i, kompisar att umgås med och tränas dagligen. Min häst mår som bäst ute och därför får han vara ute, men självklart får han samma omvårdnad som vilket tävlingshäst som helst!

  • När hästar klarar lösdrift och de tas om hand utöver deras “motion” där tycker jag också det är bra! Det jag vill få fram dock är att det inte går att mäta en lösdrift med hur hästar lever vilt i kategorier som motion, få bort överflödig energi osv. Hoppas du förstår av vilken anledning jag skrev detta. Inte för att klanka ner på lösdrift i sig, utan människor som tar lösdriften som en “enkel utväg” att “motioner sin häst” :)

   • Absolut, där håller jag med dig! Dock är det synd att lösdrift har blivit en synonym till “tjocka omusklade ponnier som inte rids” då det inte stämmer överens med det jag sätt. Men självklart finns det rötägg överallt, både bland de som har sina hästar på lösdrift och de som har sina hästar på box. ;)

    • Såklart du har rätt i det! Vi har också lösdrift (kors i taket, ingen som trodde ;)) till våra unga hästar. Vi har ca 10 unghästar som går på en lösdrift tillsammans och trivs super. Ett bra sätt att växa upp om inte annat :)

 3. Mitt i prick! Jag personligen har inget emot lösdrift men jämförelsen med vildhästar är ju klockren! Lösdrift blir ju mer ett socialt sammanhang för hästar än likt ett liv i det vilda.

 4. Instämmer! Har inget emot lösdrift (som många säkert tror) men jag har sett få lösdrifter som är värda namnet. Och jämförelsen med hur hästar lever i det vilda är långsökt, precis som du skriver. Det är lättare att göra en lista över skillnaderna än över likheterna. Men en bra lösdrift är härligt för de unga växande hästarna! Så du får dagens guldstjärna i min liga ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *