Ljust från taket

Vårt stall är ju lite tråkigt på ett sätt. Det är byggt på ett ganska mörkt sätt. Ite så mycket naturligt ljus som kommer in förutom från fönstren hos hästarna. Och ganska lågt till tak. Helt klart godkänd höjd men hade jag fått välja hade jag valt 3m högre takhöjd – just för att få känslan av ett större och ljusare stall. Undervåningen har ju även en våning ovanpå så där kan man ju inte göra något i taket heller.

Men det kan man ju faktiskt på övervåningen – och jag vet att i många stora stall (till exempel i stall jag jobbat förut) så sätter man in stora takljuskupoler för att öka ljusintaget. Många av dessa kupoler är också automatstyrda så de öppnas och stängs beroende på väder och temperatur.

Kanske lite lyxigt för oss just nu men i framtiden planerar vi att bygga ett helt nytt stall endast till våra hästar (inga försäljningshästar eller inackorderingar) och då kommer takljus vara ett stort krav från min sida – takljus och gummimattor på golv och väggar i boxarna!

Ljuset gör så otroligt mycket i ett stall och att slippa använda guldassiga lampor på dagarna kan liva upp vilket humör som helst. När man ser sina hästar skina i solen och det naturliga ljuset inne i stallet kan man inte låta bli att le. och med bra ljus ser man ju vart stallet är skitigt och man kan enkelt städa iordning – utan att behöva gå och lysa med ficklampa i små vrår ;)

kathisstall

Ett av stallen jag jobbat i tidigare.

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *