Inget bra med lösdrift

En häst i ett vilt tillstånd strövar långa sträckor för att hitta mat, de får ströva långa sträckor för att hitta vatten och de måste ständigt vara på vakt för eventuella faror.

En häst på box får begränsat matintag och kontrollerad motion genom hage, skrittmaskin, ridning, longering eller vad det nu kan vara.

Lösdrift är någonting mittemellan. Iallafall många av lösdrifterna som byggts. På många lösdrifter är maten placerad på behagligt avstånd från hagens populäraste punkt. Ofta nära till vatten, vindskydd, skugga och tryggheten. Obegränsad mat, ingen rörelse och total avslappning, så ser många lösdrifter ut idag.

Det är jag väldigt emot då det går emot hästens natur. Jag säger inte att box alltid är det optimala men jag tycker heller inte att en “bekväm lösdrift” är det. Obegränsat med mat och minimal rörelse leder inte till välmående hästar,

Ja, en häst som får bestämma själv i det fria tuggar ca 18h/dygn men NEJ, de får inte i sig samma mängd mat som en lösdriftshäst som tuggar från en ensilagebal 18/dygn.
Och ja, en häst i det fria står säkert ute i blåst och regn, men NEJ, det är ganska inte alltid för att det är bekvämast utan för att det är säkrast för stunden.

Det GÅR INTE att jämföra vildhästar med de tamhästar vi har idag och det GÅR INTE att försöka efterlikna deras naturliga behov i en hage som är mindre än en fotbollsplan. En häst i frihet gör av med all energi den får i sig, det är inte ofta det händer på en lösdrift.

OBS! Jag är inte emot att ha hästar ute i hage, är heller inte emot att de går på lösdrift. Det jag är emot är personer som inte förstår att lösdrift inte är detsamma som “i det vilda” och en häst på en lösdrift kommer aldrig göra av med lika mycket energi som en häst i det vilda = hästen behöver stimulans på annat sätt i form av något sorts arbete. Det är så tråkigt att se överviktiga hästar i en alldeles för bekväm hage. En häst är inte skapt för att vara överviktig och en häst tar väldigt stor skada av detta.

wpid-20141018_104637.jpg

3 Kommentarer

  1. Mja, typ all forskning säger faktiskt att lösdrift är bättre än box. Skadefrekvenserna är högre på box, stereotyper vanligare, hållbarheten sämre osv. Oavsett inhysningssystem är ju dålig hästhållning alltid dålig hästhållning.

  2. Det vore ju bra om du nån jävla gång underbyggde det du säger med fakta och källor. Rätt trött på dina “sanningar” och med tanke på frekvensen på besökarna är jag nog inte ensam.

    • Hej Kim! I mi blogg skriver jag mina åsikter och mina sanningar. Vill man läsa är man hjärtligt välkommen, vill man inte så behöver man inte :) Du avgör själv om denna blogg är något för dig och din syn på hästar eller on du kanske ska leta upp en blogg som passar ditt synsätt bättre :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *