“Inga fantasipriser”

Många annonser där folk söker häst avslutas med “inga fantasipriser”. Jag H A T A R detta uttryck. Fullständigt. Vad är fantasipris? Pris för kvalitet? Pris för någon annans jobb? Pris för erfarenhet?

En häst kostar mycket pengar att hålla varje månad. Om den ingår i ett företag kostar den ännu mer. Mat, box, personal, tävling, träning och mycket mer måste räknas in i hästens kostnad varje månad. Det blir mycket pengar ut, exakt varje månad man har hästen. Sedan vill man ju gärna tjäna lite i slutändan också så man inte har gjort allt helt “gratis”.

De flesta vill köpa en häst som är snäll, bra byggd, enkel att rida, bra gångarter, kvalitet för högre klasser, perfekt vetcheck, perfekt röntgen och genomhärlig i all hantering. Det flesta vill köpa sådana hästar som som sagt – men det finns inte överdrivet många sådana hästar. Och det vet säljare. Så då kan man ta mer betalt – just för att man har precis det som folk letar efter.

Är det fel att ta betalt för något som är efterfrågat? Nej, det tycker inte jag. I slutändan är det köparen som sätter priset och blir hästen såld är ju priset okej. Eller hur?

Det finns många hästar som jag beskrev här ovan som säljs för flera hundratusentals kronor – fast de inte är tillräckligt bra för att gå de allra största klasserna. Men just för att de är trygga, sunda individer som kan hoppa lite högre. Många kunder lever tyvärr kvar på 80-talet där man kunde köpa en sådan häst för några ynka tiotusingar. Det fungerar inte nu. Hästmarknaden går framåt. Och man måste hänga med den.

Jag förstår att alla inte kan lägga hur mycket pengar på en häst som helst – men då MÅSTE man faktiskt leta efter en häst sompapssar sin egen plånbok. kanske en liten defekt på röntgen är ok? Eller lite exeriörsproblem? Eller kanske lite att jobba på i ridningen? Eller så kanske det är en möjlighet att köpa en yngre häst som förväntas få allt det man någonsin önskar sig om ett par år?

Vill man ha den perfekta hästen får man faktiskt betala för den också. Jag tycker mest det är kunder som lever i “fantasipris-världen” – inte säljare. Det kostar att köpa en häst som många står på kö för.

wpid-Screenshot_2015-06-17-14-15-56.png

7 Kommentarer

 1. Jag brukar använda begreppet “hjärtepriser”. Det är dom som lägger ut sin häst på annons, som knappt kan gå i en arbetande form, hoppar kanske några halvkrassliga 1.10 rundor “men har kapacitet för mycket högre” och begär typ 150 000-200 000…

  Bad om pris på en knappt inriden 3 åring som mer var i luften än på marken, var i total kaos fram till hindret och hoppade 5 m långt efter och dom ville ha 350 000-400 000 tusen för den.. Hästen hade kapacitet – sure. Men alla är ju lite “min häst är bäst i världen” och sätter högre priser än vad hästen faktiskt är värd, inte vad den KANSKE blir om 4-5 år :) dock tror jag helt klart att jag själv är en “hjärtepris” människa om jag skulle sälja mina pärlor ;) dom är ju bäst i mina ögon!

  • Jag håller med dig, självklart finns det “hjärtepriser” som är ett väldigt bra ord också och jag tror det sker lika ofta som “fantasipriser”. :) Man måste ju vara realistisk i sina priser, åt båda håll, vilket ibland verkar vara väldigt svårt. Vi sätter såklart också “hjärtepriser” på dom vi gärna behåller lite extra länge, men mer realistiska och marknadsmässiga priser för dem som verkligen är på salumarknaden :)

 2. Faktum är det det finns ett antal annonsörer som faktiskt sätter fantasipriser på sina hästar. Jag tror de flesta vet exakt vad det är som ÄR fantasipriser. Det behöver inte vara SÅ illa som “Julia” beskrev ens…..men vissa annonser kan man inte låta bli att små-le åt då man läser och ser film på ;-) Nu tror jag de flesta både vet och förstår “vilka” hästar som kostar och är värda sitt pris och vilka som absolut är just ett fantasipris-objekt. Sen är det som du skriver också så att sätter man ett pris och någon betalar så var det väl “lagom” pris men jag har sett annonser som legat ute i omgångar under 1½ år för ganska stora summor som inte blivit sålda….då ÄR det troligen ett fantasi-pris ;-)

  • HAHA, ja, jag ser också såna regelbundet på Hästnet. Dock så är det OFTA köpare skriver “inga fantasipriser” i sina annonser som i stort sett dumförklarar mig när jag berättar priset för våra hästar vilket jag inte gillar..

 3. Jag betalar för det jag tycker hästen är värd. Jag bryr mig inte om hur mycket ägaren har lagt ned i månaden för att få hästen dit utan jag betalar för det jag får.
  Man som ägare kan inte räkna med att få tillbaka omkostnaderna för varje häst som man säljer, speciellt inte om man har haft en häst under flera år som inte har utvecklats tillräckligt bra.
  Men förhoppningsvis så har man gjort ett bra jobb med ett smart tänk bakom och då har man en vinst på sin häst.

  Sen håller jag med om att vissa köpare har för höga krav för sin budget och att vissa inte verkar förstå att en bra häst kostar

  • Det håller jag såklart med om. Har man en bra häst som man matchat smart och genomtänkt kan man dock få tillbaka mycket av sina pengar – om hästen lever upp till alla “krav” såklart! Ja, många köpare har väldigt bestämda åsikter vad de letar efter och kan inte göra några kompromisser – men det blir svårt när dom inte har rätt storlek på plånboken tyvärr.

 4. Åh vad jag håller med dig, jag HATAR det begreppet. Såg det senast förra veckan men i en sadelannons. Efterfrågan styr priset, så är det alltid. Det någon tycker är ett fantasipris kan vara fullt rimligt för någon annan! Tycker man att det är ett fantasipris – köp inte då! Hur svårt kan det vara..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *