Hur mycket kostar en häst för de största klasserna?

Jag ser många som frågar och jag får också många frågor om vad en häst för de allra största klasserna kostar att köpa. Det är en väldigt bred och svår fråga att svara på men jag tänkte göra mitt bästa.

Ok, nu räknar jag en topphäst som en häst som har hoppat Svårklass (145cm) som ganska ung häst (7-9år) och har kapacitet och potential att hoppa upp till 160cm. Annars blir denna fråga alldeles för bred med alldeles för många aspekter att ta hänsyn till. Jag pratar nu alltså om en “färdig” häst, är man inte beredd att betala dessa summor får man helt enkelt hitta en häst med potential och göra jobbet själv!

En 7-8årig häst som hoppar 145-150cm räknas som en häst i framkant, en häst som visar världsklasspotential vid en ung ålder. Dessa hästar är väldigt eftertraktade. Många vill ha en ung häst som visat stora resultat och som har många år kvar att ge.

En sådan häst med bra veterinärbesiktning, bra röntgenplåtar, enkel att rida, bra lynne, tävlingsinriktad, motiverad, enkel i hantering och som inte har några olater har knappt någon övre gräns prismässigt, det handlar om många, många, många svenska miljoner kronor som folk betalar för dessa hästar. Ett exempel är ju Palloubet d’Halong som Jannika Sprunger hade och som sedan såldes vidare till Qatar. Palloubet såldes för 15miljoner dollar = ungefär 130miljoner svenska kronor.
Bara köparen sätter gränser.

palloubet

 Palloubet

Vill man ha en häst som har ALLT får man vara beredd att betala. Denna sport växer så otroligt fort just nu och nya marknader öppnar sig hela tiden. Hoppvärlden blir större samtidigt som världen också kommer närmare. Det är lätt att transportera sig och lätt att ta reda på allt om en häst innan man bestämmer sig för att provrida. Ingenting går att dölja och de allra bästa hästarna är otroligt eftertraktade.

Har man inte pengarna måste man göra arbetet själv. Vi har riktat in oss på att köpa in lovande unghästar, utbilda dessa och sälja med vinst, för att sedan kunna köpa in ännu mer lovande hästar, utbilda, sälja osv. Vi kan inte köpa en redo topphäst men vi är villiga att lägga ner allt jobb som krävs för att utbilda en häst till den nivån.

Jag skulle säga att en rimlig summa för en häst som är påväg mot toppen är en till ett par miljoner euro, beroende på hur hästen är hälsomässigt, hanteringsmässigt och ridmässigt. Men pengar i denna sporten, ja, det är det.

2 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *