Hur jobbar en häst rätt med graman?

Graman är ett laddat ord i det svenska hästlexikonen. Gramanen är dålig, grym mot hästen och används bara av dom som inte har kunskap nog att rida sin häst på rätt sätt.
Ändå rider varenda internationell toppryttare på graman då och då. Då kan man fråga sig, är de svenska “hobbyryttarna” mer pålästa och rutinerade än proffsen eller vet proffsen något som “hobbyryttarna” inte vet?

Ja, det kan man ju verkligen fråga sig? Vet du allt om gramanen? Vart har du fått den informationen ifrån? Läst på en blogg? Hört av kompisen?
Det där är det värsta fenomenet jag vet i (speciellt den svenska) hästvärlden. Någon har en åsikt som denne berättar för sina kompisar. Kompisarna litar blint på denna information och sprider den vidare. Ingen tänker ett steg längre eller i andra banor, utan alla ser bara den dåliga informationen som kommer fram. Till slut är hela hästsverige insnöade på något som faktiskt inte stämmer till 100%.

Så jag försvarar gramanen i detta inlägg? JA, faktiskt!
Jag har nu varit beblandad med absoluta toppryttare från hela världen i många år. Snart 5 faktiskt. Jag har jobbat som groom, ryttare, jag har haft egna ansvarshästar och nu driver jag ett professionellt stall med 50 hästar. Jag har varit på stora tävlingar, pratat med de största ryttarna, frågat frågor, tittat på uppvärmningar, diskuterat fram och tillbaka och tycker att jag har fått så pass mycket information från så pass olika håll så jag kan bilda mig en egen uppfattning. En uppfattning som jag delar med majoriteten av era idoler.

En graman är en HJÄLPtygel. En hjälp för både ryttare och häst när man behöver det där lilla extra. Jag radar upp tillfällen vi använder graman (NOTERA: Vi använder graman ytterst sällan!!!) och VARFÖR vi gör det:

– På unga, oinridna hästar som är vassa (inte de där kolugna som man måste banka framåt). 
Varför? För både din och hästens säkerhet. Som en livlina. Med en graman på kan hästen inte stegra eller resa sig så högt som den skulle kunna utan. På en sån häst, utan graman, kan det sluta med att både häst och ryttare ligger på rygg på marken, stora odds är att ryttaren ligger underst. En häst lär sig snabbt ovanor (går det att stå på bakbenen gör den kanske det om det är “en lite hårdare nöt att knäcka”) men den lär sig snabbt vad som är rätt och behagligt också. Därför behövs gramanen oftast inte många ridpass innan hästen är säker på det stadiet.

-På unga hästar som är väldigt svaga och obalanserade.
Varför? Som en HJÄLP för hästen. Ja, de har något extra att luta sig på och nej, det är inte det man strävar efter i längden. Men en obalanserad, svag häst höjer automatiskt huvudet, sänker ryggen och sladdar ut med bakbenen. Den kommer ta år innan hästen blir starkare i den sortens ridning och det kommer slita på alla hästens delar något otroligt. Bättre att rida 10minuters pass med en graman så de får ner huvudet och får till en balans. Självklart är inte bärigheten och styrkan där ändå på en sådan häst, men man ger hästen rätt förutsättningar att nå dit fortare. En graman går också att lätta i, så man rider ju inte fullt inspänd hela tiden. Syftet med en graman i ett sånt läge är att få hästens hals och nacke lång och låg så ryggen kommer upp naturligt!

-På starka hästar
Varför? För att få igenom förhållningen tydligare redan från start. Behövs oftast bara ca 5 minuter på framskrittningen sen förstår hästen vad man vill! Självklart rids dessa hästar i form UTAN gramanens hjälp, gramanen har ett helt annat syfte!

-Vid cavalettihoppning/bommar
Varför? Om man har en starkare häst som gärna går iväg mot hinder kan det vara bra att rida små cavalettibanor med full kontroll. Det kan vara bra med en graman. En graman kan man lätta i när som helst så att den inte har någon effekt längre. Det är det bra med gramanen. Man kan anpassa precis som man vill. Blir hästen stark kan man i en millisekund ta i gramanen för att sedan lätta och bli mjuk igen. Det är alltså ingenting man placerar huvudet med och håller kvar där, då används gramanen på fel sätt. Självklart rids hästen i form utan gramanen, i denna övning har gramanen ett helt annat syfte!

-På okoncentrerade hästar
Varför? För att då och då kunna säga:- “Hej, hallå! Här är jag, nu koncetrerar vi oss på vår uppgift”

Såhär SKA en graman användas. Att dra ihop halsen på hästen, placera huvudet vid bogen och rida hästen så en timme om dagen är inte syftet med en graman. Men det är fel att skylla på gramanen i ett sånt läge för gramanen blir endast vad man gör den till. Det är ryttaren uppe på hästen som har ett par skruvar lösa (för att uttrycka sig på ett lämpligt sätt) i deras non-existing hjärna. Det ÄR inte många som kan agera rätt och har den känslan som krävs för att använda gramanen på rätt sätt, men det är fortfarande inte gramanens fel, det är ryttarna som är för outbildade!

En graman ÄR en bra hjälp om den används på rätt sätt, men det kan aldrig bli gramanens fel och den används på olämpligt sätt. Ryttaren är alltid ansvarig till hur de använder utrustningen de sätter på sin häst. Utrustning blir aldrig starkare än man gör den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *