Har du koll på grundgaloppen?

350meter/minut.
Banhoppningens gyllende hastighet.

Hur räknas egentligen en maxtid ut för en bana på en hopptävling?
350m/minut är tempot du ska hålla och vägarna som är utritade på banskissen är dem du ska följa. För att klara maxtiden.

Handen på hjärtat, har du någonsin övat på att rida i 350meter/minut-tempo?
Har du tagit på dig en tidtagare, galopperat i en minut, räknat ut hur långt du kom och sedan utifrån det ändrat din grundgalopp?

Detta ska bli ett nytt system på intervallträning i vårt stall från och med nu, på en minut ska vi galoppera 350meter. Sedan paus och göra om igen. Tillslut får man in en bra känsla på hur stor en bra grundgalopp bör vara.

Tempot är väldigt viktigt runt en hoppbana och det bör läggas stor fokus på att ha känslan för rätt grundgalopp.

sz10

5 Kommentarer

 1. Vi tempotränade på mitt ridläger genom att vi fick veta hur många meter vi skulle rida på en minut och sedan så tog ridläraren tid på oss. Vi kom upp i 450 meters tempo till slut vilket kändes väldigt snabbt, men jag upplevde som du säger att man egentligen inte har så bra koll på hur långt man kommer på en minut i ett visst tempo. Sedan är inte jag på den nivån att jag behöver tänka på exakt vilket tempo jag har för att klara av maxtiden, utan jag fokuserar mer på att ha en galopp och rytm som känns bra, men det kan ju vara bra att ha koll ändå!

  • Alltid bra att veta vilket tempo man räknar med på tävling. Sedan kanske det inte är det optimala tempot för just hästen man sitter på men då vet man vad man behöver jobba på/om man behöver rida tex kortare svängar på tävling :)

 2. Åh så länge sen jag kommenterade, smisk på mig!

  Borde absolut fler göra, hur många har inte tidsfel första utetävlingarna pga dålig galopp? Folk borde träna mer på olika längder bommar för att veta sin längd på galoppsprången också, lättare att pricka rätt på distanser om man känner ungefär längd samt lärt sig sin hästs naturliga galopplängd.
  Väldigt bra inom fälttävlan dessutom, då terrängen i lägre klasser går på optimaltid och inte enbart under maxgräns. Den som vet sin galopp rider i mål nära optimaltid och slipper tidsfel för långsam /snabb. Och i fälttävlan skiljer man faktiskt likaplacerade vem som är närmast optimaltid i terrängen!

  Kanske borde vara så att unghästtävlingar i banhopp kan gå även de i närmast optimaltid, i tex kvalklasser på meeting (kanske ej finaler pga “orättvisan när det gäller hundradelar”)? De 20 felfria på hinder och tid som är närmast optimaltid, både över och under, går vidare typ.. Kanske redan finns utomlands?

  • Har aldrig varit med om optimaltid men det är helt klart ett alternativ till Clear Round tycker jag. Lite mer tävling men på väldigt snälla villkor!

   Kul att dina kommentarer är tillbaka :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *