Galoppfattning – slowmotion

Galoppfattningar. Något väldigt svårt att få till bra och som kräver mycket samling hos en häst för att göra dom på ett korrekt sätt.

En galoppfattning görs ur en samling, ett samlande moment. I videon gör jag fattningen från skritt då jag tycker det är enklare att hålla koll på allt. Skritta, samla upp ett steg i en halvhalt för att sedan byta gångart till galopp. I själva övergången samlar hästen under ett ögonblick all sin energi på bakbenen och lättar framtill. Ju bättre bärighet och ju mer energi du har i fattningen dessto mer samling kommer du få på bakdelen.

Jag valde att göra en slowmotion-video där jag visar två fattningar jag gör. För att visa hur energin ser ut i hästens rörelser. Hur hästen, i fattningen, flyttar tillbaka all vikt på sina bakben för att sedan ur samlingen komma fram i galopp.

Dessa två fattningar är ganska “normala”, alltså inte med så mycket tryck. Helt vanliga “arbetsövergångar” helt enkelt. Jag tycker ändå Briliant samlar upp sig bra (han kommer upp något ur formen pga att jag “tappar” honom lite, inget att hänga upp sig på tycker inte jag dock) och fattar galopp på ett bra och bärigt sätt. Aktiviteten börjar bakifrån och galoppen börjar bakifrån – precis som det ska vara.

En galoppfattning sker alltså ur ett samlande moment – även att man vill öka farten. En galoppfattning som sker i ett samlat moment ger automatiskt en balanserad galopp samtidigt som det bygger mycket muskler hos hästen. En fattning som sker ur ett icke samlat moment (tex slängtrav) kommer aldrig ge en balanserad galopp och bygger heller inte muskler hos en häst.

Det är dock jobbigt att fatta galopp på rätt sätt för en häst och styrka måste alltid tränas upp. Successivt bygga tillräckligt muskler för att en dag kunna göra en helt perfekt galoppfattning!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *