Gag-bet – Vår variant

 

 

Jag har ju tidigare visat en bild på hur ett vanligt Gag-bett ser ut, om ni har glömt bort kan ni titta igen här. Jag berättade också där att vi gör på ett lite annorlunda sätt och jag försökte förklara med ord vilket inte alltid är så lätt. Nu har jag ju hunnit vara i stallet lite så nu har jag lyckats ta lite bilder.image

 

Så här trär vi alltså igenom en Gag-tygel genom bettringarna. Gag-tygeln är alltså bara fäst i sidostycket lite högre upp (se på bilderna nedanför) och löper sedan bara igenom bettringen. Vi har också en helt vanlig tygel på så bettet rids alltså med två tyglar. Det är för att vi lätt ska kunna reglera styrkan av bettet och ha många valmöjligheter.

image

imageHär ser ni hur det ser ut på, hur Gag-tygeln fästs i sidostyckets ände och hur den löper genom bettet. Vi rider alltid mest på den vanliga tygeln, men behöver vi lite extra kontroll eller en snabb förhållning under ridpasset använder vi Gag-tygeln också. Ofta bara någon sekund i taget för att få en kvick reaktion.

För att kunna rida på detta bett (och egentligen alla bett) behövs det känsla. En känsla för hur mycket man måste ta i bettet vid olika tillfällen. Känsla är inget man föds till och ha, utan det växer fram med tiden. Ju fler ridtimmar man får dessto mer känsla lär man sig. Learning by doing (Lära genom att göra) är ett bra uttryck när det kommer till hästar tycker jag. Och till det mesta i livet faktiskt.

 

4 Kommentarer

 1. blir det alltså någon skillnad med att ha gaget sådär? Försöker hitta något bra till min pålle, han tar inte alla förhållningar ibland framför allt inte efter man har galopperat, då han tycker det är absolut de roligaste av alla gångarter. Men testade pehlam på honom då han även blir stark i galoppen å i hoppning men gick inte alls och han fungerar jätte bra på tvådelat med parerstänger men skulle behövas lite extra ibland när han inte lyssnar på förhållningarna. Ja vi håller på å tränar på att han ska lyssna osv, men han är lite som en tvär tonårig som ibland tycker att nej nu vill jag inte lyssna på matte.

  Så funderar på att testa det där, men blir det då som en väldigt svagt gag eller hur blir inverkan när man har så där som ni har? mycket nyfiken :)

  • Hej!

   Vi brukar använda denna kombination på hästar som är för starka för ett vanligt traditionellt tränsbett men som inte fungerar på babypelham (inte alla hästar som gillar det). Detta bett blir som ett milt gag ja. Vi använder det i stort sett som ett vanligt bett då vi mest rider på den vanliga tygeln men vid behov kan vi också ta i gagtygeln. Det blir som en väldigt mild hävstångseffekt men fördelen är att bettet inte får någon annan vinkel i hästens mun. Trycket bakom öronen på hästen blir också mildare pga att bettet ligger mer stilla i hästens mun.

   För oss fungerar denna kombination väldigt bra på lite starka men ändå känsliga hästar, jag rekommenderar denna kombination!

   Hoppas mitt svar är till hjälp och lycka till i bettdjungeln, det är inte alltid lätt att hitta ett bra alternativ… Bästa är dock att testa sig fram så mycket som man har möjlighet till. :)

 2. Smart idé! Funderar på att prova detta, men hur håller ni tyglarn när ni rider på detta? Gagtygeln mot lillfingret eller ett snäpp längre in?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *