Funderar vidare på Dagens…-inlägget

För att hänga med på vad jag snackar om i detta inlägg rekommenderar jag er att klicka på länken i inlägget under och läsa denna fantastiska tjejs faktaförklaring.

Det är dyrt att hålla på med hästar. Det vet nog alla som någon gång har haft kontakt med hästvärlden. Och ju längre man kommer i sporten, dessto dyrare blir det. Det är också många som livnär sig på hästar (tex vi!!) och det är ingen billig historia. Att underhålla en elithäst eller en häst med potential till att bli en elithäst krävs mycket. Både pengar och tid.
En sådan häst kostar också mycket att köpa för kunder.

Hästförsäljning är företagande. Syftet med ett företag är att tjäna pengar. Alltså måste man helt enkelt sälja en häst för mer pengar än vad den kostat en under hela tiden man haft den. Ganska självklart om man tänker efter.

En häst som det satsas på kostar mycket pengar. Professionell hovvård, veterinärvård, foder och uppstallning är självklarheter. Registreringar, tävlingar, resor och stallpersonal är också pengar man måste räkna till hästens kostnader. Sedan alla timmar man själv lägger ner på hästen vore ju kul att få lite ersättning för.
Vi brukar räkna med att en häst kostar ca 150.000kr att underhålla under ett år. Tänk er då om man har hästen i 3 år. Det är 450.000kr. Har hästen kvaliteerna för att bli en häst i den absoluta toppsporten är det ju såklart att man begär sina pengar tillbaka + helst lite vinst också. En bra häst kan kosta flera miljoner svenska kronor (ibland flera miljoner euro också).

Att köpa en häst till mindre än självkostnadspriset för hästen är bara löjligt att tänka om man vill köpa från ett seriöst ställe. En häst med bra framtidsförutsättningar kostar mer än två normala månadslöner, så är det bara. Och svaret varför hittar ni i både detta inlägg jag skriver just nu och också Elins inlägg som jag länkade till. Tycker hon förklarar det mycket sakligt och hon tänker på ett väldigt sunt sätt.

Om du inte är beredd att lägga dessa pengar på en häst får du helt enkelt lägga ner allt jobb någon annan skulle ha gjort själv istället. Då får du köpa en grön häst och utbilda med din egen tid och dina egna pengar. Inte svårare än så, eller? Antingen betalar man för någons jobb eller så gör man jobbet själv!

Sedan fick hon en kommentar också som jag avslutar hela inlägget med, för det är så klockrent, huvudet på spiken och ett enkelt sätt för alla att förstå hur man kan tänka!:

“Killar får ihop resonemanget genom att jämföra det med bilar, du får ingen Porsche för Fiatpengar… Skulle detta inträffa är det fel på Porschen. Så enkelt är det. 
……………
Säljaren vill ha tillbaka lite av sin investering, både i tid o rena pengar. Antingen levererar hästen resultat, högt pris. Lågt pris, levererar inte resultat. 100 Tkr är inte mycket pengar för en häst, inte som har passerat 2 år…detta är självkostnaden. “

 DSC_6663

 

6 Kommentarer

 1. Helt rätt! Det är befängt att tro annat. Det får inte vara tabu att kunna ta betalt för en häst!
  Just nu är det ju köparens marknad dock, och man kan ställa lite krav och betala lite mindre. Men folk glömmer att detta gäller “normala hästar”. Det finns alltid en marknad för bättre hästar, och de kostar alltid mer! Är hästen billigare så är det självklart att den har psykiska eller fysiska problem, eller bristande potential.

 2. Ska man leva på det så måste man ju gå med vinst! Så länge det finns folk som betalar för ert jobb så kan ni ju också överleva. Håller med om att det är jobbet man betalar för, och annars får man göra jobbet själv. Vet inte om detta är jämförbart med er värld i billiga bulgarien, kontra Elins inläägg om bla svenskfödda hästar.
  Men blir lite störd på att “ni” vill utmåla slutkunden som boven som inte vill betala vad det kostat. Vi vanliga föder upp hästar, lägger mkt pengar i allt runt hästen, betalar träningar från proffs, kanske lämnar för optimal matchning inför tester osv. Ni är ju inte de som går back, även om ni får slita rumpan av er som ju de flesta som lever på hästar gör. Men inte får uppfödaren 300` för en 4-åring som kanske gått normalt men ändå med proffshjälp. Det är väl uppfödarna som förser er med billigt material som ni kan förädla och sälja dyrt? För inte köper ni en 3-åring för 150´? Som då är någon norm av självkostnadspris för en 3åring.
  Självklart kostar en kvalitetshäst mycket pengar! Men de flesta som köper hästar kommer ju inte rida OS, eller ens 140!Och även den normala hästen kostar ju att ta fram.
  Ja, reagerade lite på dissningen av oss vanliga bara. Känns som att vi plöjer ner en hel del pengar och tid i detta. Och när vi ska sälja hästen, och lämnar den till proffs för hjälp. Så stiger den ju inte i värde i takt med månadskostnaden!
  Sen har jag full förståelse att ni som lever på det måste få betalt. Har själv köpt lite för dyr häst från proffs och är jättenöjd!

 3. Nä bästa kommentaren var denna: En vara (i detta fall en häst) är alltid värd så mycket som en köpare är beredd att betala. Är priset för högt förblir varan osåld. Det är enkel logik.

  Om sedan det någon är beredd att betala inte överensstämmer med den faktiska kostnad som säljaren (uppfödaren, tränaren, ägaren) har haft för hästen är en annan diskussion.

  Problemet med hästar är att priset varierar ganska kraftigt. Inte bara utifrån kvalitet och nivå på hästen, utan även mellan olika säljare. Ibland är det nog även så att samma säljare kan variera priset på samma vara utifrån köparens ekonomiska möjlighet.

  Priset på bilar ligger ganska lika över hela landet och hos olika säljare, även om en BMW självklart är dyrare än en Skoda.

  Likaså är det en ganska fast “prislista” på t ex renrasiga hundar. Det kan variera någon tusenlapp mellan uppfödarna, men knappast så mycket som priset på en häst kan variera.

  Sedan kan man naturligtvis ha olika funderingar och åsikter om varför det skiljer så mycket i pris på hästar.

 4. Man behöver dock inte få vad man betalar för alltid, men i 99% av fallen så stämmer det och i undantagsfallen är det ofta inte att man köper något billigt som visade sig vara bra utan nog betydligt vanligare helt tvärt om, tyvärr…

  • Ja, du har helt rätt. Dock kan man inte som seriös hästförsäljare göra dåliga hästval till köpare då ett dåligt rykte sprider sig riktigt fort..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *