Favorit i repris – Evans inridning

Jag lägger upp en favorit i repris från januari detta år. Ett inlägg där jag beskriver med video och text hur vi rider in en häst. Detta är alltså första gången Ivo sitter på Evan!:

Som sagt satt Ivo på vår yngsta häst (nu 4år) för första gången igår. Jag filmade allt och tänkte förklara för er hur vi gör och tänker.

Innan allt detta har vi longerat henne med sadel två gånger, första gången var hon totalt skogstokig, därför blev det en gång nummer två. Bett har hon haft i munnen ca 4ggr, och blivit longerad ett par varv bara för att känna känslan av bettet i munnen. Hon är inte hängd på alls eller liknande.

Ivo börjar med att longera henne med en gummisnodd. Hon är en ganska hispig och känslig häst så vi blandar inte in galopp i någonting just nu tills hon är lugn och trygg med de vi lär henne. Hon travas alltså runt med snodd tills hon slappnar av och håller ett jämt tempo. Vissa hästar behöver bara trava några varv och vissa (som Evan) kan behöva en stund innan de slappnar av. Hon longeras med stigbyglarna nere för att bli van vid något som nuddar henne i skänkelläget.

Dags för uppsittning. Och det sker i hennes box. En plats där hon känner sig hemma och trygg. Hon kan heller inte springa iväg i panik. Väl uppe på hennes rygg ser Ivo till att hon går framåt för skänkeln och svänger för tygeltag. På så vis har hon bekantat sig med de rörelserna Ivo gör innan de beger sig ut på en större yta. I boxen stannar vi inte så länge utan bara så att hästen har känt känslan att ha någon på ryggen.

Upp till bevis! In i ridhuset och se hur hon beter sig. Detta är alltså första gången i hennes liv hon blir riden. Ivo ser till att hon går fram för skänkeln, han har ett kort spö i handen för att förstärka skänkeln när det behövs, det är viktigt att hon lär sig tänka framåt direkt.
Ivo ser till att hon förstår hur man svänger och stannar. Lite trav, men som sagt ingen galopp för henne innan hon slappnar av helt. När hon slappnar av lite och förstår vad ridning innebär avslutas ridpasset.

Vi gör alltså inga avancerade saker första gångerna men ser ändå till att få in rätt tänk hos hästen och vi börjar direkt med det grundläggande hjälperna.

Vad tycker ni om vårt sätt? Och hur brukar ni göra?
Himla kul att höra era åsikter!
Har ni frågo

2 Kommentarer

  1. Min häst (som är från Holland) har troligtvis något gått snett på vid inridning, att de har gått för fort fram kanske. Jag vet inte om han är/blivit bakskygg pga uppsittningsproblemen eller om det är tvärt om att han fått problem vid uppsittning för att han är lite bakskygg? Vi blev tvungna att rida in honom “på nytt” när vi haft honom i ett halvår, och då tog vi det jättelångsamt fram och efter det har vi inte haft så mycket bakslag. Verkar som ni går väldigt fort fram med era unghästar, och sålänge det funkar så är väl det bra :) Men gör ni så med alla era hästar eller gör ni lite olika för olika individer? Tar ni det försiktigare eller långsammare med hästar som är lite känsligare? :) Hur lång tid brukar ni ägna åt att rida in en häst?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *