Ett korrekt galoppombyte

Ett galoppombyte är faktiskt en ganska komplicerad sak som kräver mycket arbete och förberedelse för att kunna utföra ett så bra byte som möjligt, Hur man gör ett galoppombyte brukar beskrivas ungefär som “dra i nya inner tygel och sparka med nya ytter skänkel”. Helt fel faktiskt, men något som många ändå gör.

Ett galoppombyte är en väldigt samlad övning. Hästen måste mer eller mindre sitta på sin bakdelen under bytet och det steget har ungefär samma samlingsgrad som början av en galopp-piruett,

För att kunna göra ett bra galoppombyte måste man ha en häst som är lösgjord. Hästen måste kunna öka och länga sig utan att tappar rytm och balans. Den måste vara genomjobbad i sidorna och den måste kunna göra övergångar på ett bra sätt. DÅ är hästen redo för ett galoppombyte.

DSC_6305

Det enklaste är att börja på diagonalen, över en bom kan vara en bra hjälp också.
Galoppera rakt fram med lika mycket stöd av båda sidorna hos hästen. När du förbereder bytet “öppnar du upp” nya innersidan; Alltså, ska du byta till höger galopp “öppnar du upp” högersidan på hästen. Det gör du genom att lätta i högertygeln och ha hästen mer på vänsterhjälperna. Du kan också flytta hästen lite för nya innerskänkeln, alltså i detta fall högerskänkeln så att du känner att du får ett svar. Observera att hästen fortfarande ska vara rak, bara för att du har den mer på vänsterhjälperna ska den inte böja/ställa sig till vänster utan hästen måste fortfarande jobba på ett rakt spår med en rak kropp!

Hjälpen till ett galoppombyte måste ske i exakt rätt tidpunkt för att hästen ska ha rätt förutsättningar. Se till att galoppen är luftig så “svävmomentet” är så långt det bara kan bli. Det får du genom en samlad galopp med mycket “tryck” i. I det ögonblick hästen har alla fyra hovarna i luften ska hjälpen ske. Vrid om din höft till nya galoppens position och hjälp till med nya ytter skänkel, alltså i detta exempel vänster skänkel. Genom att lämna högersidan (som den ska byta till) fri så inbjuder du hästen till att sätta under sig höger bakben som kommer behöva få plats i den nya galoppen. Det gör att du hamnar i en stadig, luftig och balanserad galopp från första steget!

Så fort hästen bytt galopp möter du upp med nya innerskänkeln, alltså i detta fall högerskänkeln, för att hjälpa hästen balansera upp sig på bästa sätt i den nya galoppen.

clarette

Det är inte helt lätt att beskriva detta i text, helst av allt vill jag visa och prata samtidigt, men det kan ju kanske vara nästa steg i utvecklingen. Jag hoppas ni förstår hur jag menar och kan måla upp en bild framför er hur ett bra galoppombyte ser ut. Vill ni läsa fler sådana här texter eller blir det alldeles för knöligt/rörigt?

8 Kommentarer

 1. Jag tycker att det är jätteroligt att läsa. Du förklarar på ett pedagogiskt sätt & jag tycker att man förstår även om detta tex inte är något som är enkelt att förklara så jag röstar på fler! Något som hade varit ännu roligare är kanske en film till någon sån här text också någon gång? :)

  Tack för en väldigt bra och inspirerande blogg, väldigt kul att följa er vardag och tankar kring allt! :)

  • Ja, film och text, eller kanske till och med film och prat, måste jag försöka utveckla då det lir lättare både att förklara och att förstå. :)

   Tack så mycket :)

 2. Jättebra inlägg! Du skriver pedagogiskt, noggrant och välutvecklat men ändå så är det enkelt att förstå!

  Jag önskar fler såna här inlägg där du förklarar grundridning! Jag menar: jag vet hur man rider, men vet jag egentligen verkligen hur man rider? Tanken bakom det man gör, varför jag gör som jag gör och hur jag kan åtgärda problem. Ja, vad är egentligen man vill uppnå i sin ridning?

  Rörig förklaring men hoppas att du förstår vad jag menar!
  Kram och tack för en toppen blogg!

  • Jag hoppas kunna lägga in fler och fler av denna sortens inlägg, har du förslag på vad du speciellt vill läsa om så kommentera gärna :)

   Tack för de fina orden :)

 3. Detta är det som är så roligt med hästar och ridsport tycker jag. Det är hyfsat enkelt att byta galopp, men det är svårt att göra ett korrekt galoppombyte. Det är lätt att stanna hästen men svårt att göra en korrekt halt, det är lätt att galoppera men svårt att galoppera i en bärig form helt i balans och helt bort från handen osv osv..man kan bli knäpp av det ibland! Det var en bra text men just detta hade nog varit enklare om det förklarades i en film eller med typ skisser uppifrån på en häst. Iallafall för mig som är hopplös på vänster och höger xD så min hjärna fick verkligen arbeta!

  • Jag blev galen av att skriva det just av samma anledning, haha! Jag ska försöka få till det lite enklare i fortsättningen med bilder och eventuellt filmer! :)

   Och du har helt rätt, ridsporten är lätt och svår på samma gång ;)

 4. I dressyrvärlden är inte ett byte korrekt om hästen inte byter med bakbenen först. Och det är något man ofta ser, att hopphästar byter fram och sedan bak, tvärtom med dressyrhästar! Då borde ett korrekt galoppombyte vara med bakbenen före fram :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *