En diss från mig

jump off revolution

 

Jag frågade ju er om tränstips för någon/några veckor sedan och många tipsade om PS-tränsen. Tack för tipsen allihopa!

Har läst runt på internet lite om detta träns och de flesta verkar vara väldigt positiva till det. Det ändrar dock inte min åsikt om detta träns (bara från att titta på bilder på det). Speciellt detta träns på bilden ovan, det är ett sånt träns som inte kommer komma innanför stalldörren i vårt stall.

Varför?
Egentligen av två anledningar!
– Den största anledningen är snabbknäppningsfunktionen på nosgrimman. Uh, får rysningar… Det är så himla lätt att fasta i sådana där snabbknäppen om hästen skulle klia sig mot något, Benskydd, stallvägg, dörrar, en människa… Allt kan fastna i såna där snabbknäppen och det kan bli riktigt farligt!
– Andra anledningen är hela nosgrimmans uppbyggnad. Utan “snokremmen” är den bra! Liknar Micklemtränsets uppbyggnad mycket och Micklemtränset är ju som ni kanske vet en stor favorit hos mig. Men sedan? Varför ska “snokremmen” sitta fast? Kan man inte ta bort den? Varför? Alla hopphästar behöver ju verkligen inte en “snokrem”…. Och varför sitter den fast så brett? Och varför är snokremmen så bred? Hela nosgrimman blir så oanpassbar. Har man en häst med ett långt huvud kommer ju aldrig denna nosgrimma passa då “snokremmen” hamnar alldeles för högt upp om nosgrimman hissas upp högt? Eller? Tänker jag fel?

 

Är det någon som har detta träns? Hur fungerar det egentligen? Är det tillräckligt anpassningsbart för att fungera i ett stall med 50 olika hästar? Eller passar det bara “den normala hästen”?. Berätta gärna!

29 Kommentarer

 1. Jag håller med, vi bygger träns idag mest för att det ska vara enkelt att sätta på istället för att tänka på säkerheten. Avskyr snabbknäppen. Alla hästar funkar ju inte på PS tränsen efter som att alla individer är känsliga och olika. Jag tror inte detta skulle passat på “min” häst för att han vill oftast ha det så behagligt som möjligt. Pullar trivs han i, jag knäpper inte alls hårt eller löst heller. Vill jag ha träns så ska det vara något vi båda trivs i, framför allt hästen. Jag är sån som alltid anpassar mig efter hästen, hästen ska inte anpassa sig efter mig :)

  • Exakt. Detta träns ingår ju i någon sorts “mall” som man inte kan anpassa efter individen. Fast snokrem, vad är det egentligen? Fattar ingenting… Också svårt att anpassa spänningen på nosgrimman med ett snabbspänne..

 2. Japp, Lakritz har exakt det tränset, fast svart. Jag använder det inte eftersom att det inte har någon käkrem och får alltså inte användas i dressyr (på tävling).

  Många tycker om det för att passformen över nacken är bättre än på andra träns, men jag tycker inte om att saker och ting sitter fast, vill kunna reglera allt så det blir perfekt. MEN om hästen behöver snokrem så hamnar remmen där vare sig den är fast eller inte. Lädret är så mjukt så det formas efter hästen och bettet.

 3. Hej! Jag var själv väldigt skeptisk mot detta träns. Men min åsikt ändrades när jag fick prova just ett sådant som du visar här. Gjorde stor skillnad för min häst med det anatomiska nackstycket. Sedan är jag själv inte jätteglad i snabbknäppet.
  Dock så är det så att jump off är det ÄNDA träns dom har som har en fast nosrem. Deras flying change har så du kan ta av den om du inte vill ha den (modellen jag själv köpte). Jag själv uppfattar det som att detta är en bra tränsserie som passar dom flesta hästar. Självklart finns det ett fåtal individer som det kanske inte fungerar för.
  Min åsikt ändrades när jag själv fick prova detta träns. Vem vet kanske er också skulle :).

 4. Jag har många gånger funderat på precis samma sak när det gäller just denhär modellen. . Dom gör jättemycket fina grejer och har mycket bra nytänk men precis som du skriver finns det lite frågetecken här och var.. jag har så extremt svårt för att nosgrimma ofta hamnar mellan en vanlig nosgrimma och en remont. . Där ska man ju verkligen inte ha tryck mot det benet som går ut en bit mot nosen, det är ju en väldigt känslig del på huvudet.. Tänk då om detta Snabbknäppe fastnar och hästen drar för att komma loss, aj!! :/ som sagt, inget illa om PS grejer (har aldrig provat något av deras träns själv så..) men just denhär nosgrimma har jag lite svårt för också..

 5. Skulle aldrig rida på ett annat träns än ps-träns kan jag säga. Sån stor skillnad det blev alltså, en ny häst.

  Har high function där snokremmen går att ta bort, där även finns resår i sidostycken och tyglar där bettet fästs vilket gör att det sviktar och det blir liksom inte fast på det sättet. Och anatomiska nackstycket, ryser av tanken att jag ridit med annat.

  Just det tränset du visar är utformat med samarbete med en veterinär och det är byggt för att ligga så bra på hästen som möjligt så de om något är ett bra träns!

  Tror att många är negativa för att dom själva inte har råd att köpa ett och inte får testa det fantastiska och då sätter dom den negativa sidan till och låtsas att dom inte vill ha ett.
  Skulle många av er negativa testa tror jag många skulle få en positivare uppfattning!

  • Det är inte utformningen anatomiskt jag är skeptisk till utan funktionen med snabbknäppen samt en fast snokrem.
   Som jag skrev gillar jag nosgrimmans utformning då den liknar Micklem, som jag föredrar. De hästar jag rider behöver inte en snokrem och då skulle jag inte sätta på en “bara för att”, vilken minskar kundkretsen för detta träns enligt mig.

   För mig handlar det inte av ekonomiska skäl, det handlar enkelt om MINA behov och MIN erfarenhet av ridning och utrustning.

 6. Fast de har ju fler modeller med olika slags nosgrimmor. Jag gillar inte heller snokremmar, men vad gäller snabbknäppet så kan man nog ta bort det, det kan man på modellen Flying Change i alla fall. :)

 7. Använder PS-träns på alla våra hästar i stallet med många olika modeller av huvuden. Tycker att dem är anpassningsbara och mjuka. Har inte haft något problem med inpassning av tränset på nSnabbknäppet kan man ta bort utan problem :)

 8. Det är bara Jump off modellen som har “fast” snokrem, de andra modellerna har “lösa” snokremmar om jag minns rätt :) men jag tycker också att det där med fast snokrem är ganska underligt, samt snabbknäppena.

 9. Hej alla!

  Taina Hägglöf på Perfect Sit of Sweden här. Hoppas det är ok att jag kommenterar, kunde inte låta bli …

  Nosgrimman på Jump Off är nog den “mest anatomiska” av alla våra nosgrimmor. Den är utvecklad tillsammans med en veterinär och tar verkligen hänsyn till hur hästen ser ut under huden i ansiktet med tanke på nervbanor och annat.

  Snabbköpet går att ta bort och så spänner man remmen på undersidan i öglorna som vanligt i stället. Så har jag gjort på mitt träns.

  Ha en fortsatt bra hästsommar!!

  Vänliga hälsningar
  Taina Hägglöf

  • Hej Tania!

   Självklart kul att du kommenterar så man får “tanken” bakom!
   Ja, utformningen anatomiskt förstår jag och som jag skrev giller jag den,
   det jag är skeptisk till är en fast snokrem så att det inte finns något alternativ
   att använda den eller inte. Sedan är jag också skeptisk till snabbknäppen då många tycker det ÄR
   “smidigare” och behåller den. Enligt mig äe det en onödig risk för en olycka.

   Hade jag använt tränset hade jag också tagit bort snabbknäppet (jag antog att det skulle gå)
   och bara använt det på hästar jag rider emd snokrem (men det är ju inte alla…..).

   Tack för din kommentar och Lycka Till med allt! :)

   MVH
   Amanda

 10. Jag älskar detta träns!
  Och de är väldigt anpassbart, har haft de till min arabponny, till mitt normalstora halvblod med ganska smäckert huvud och till mitt stora halvblod med stort huvud.
  Har även micklem tränset och samtliga hästar jag testat på är mycket störra skillnad i ps tränset.
  Min arab som är väldigt känslig och svår i munnen blev så avslappnad och fin på detta,unghästen tog jämnare stöd på bettet. Jag trodde absolut inte att ett träns kunde göra sån skillnad, har även haft dyon different tränset och kände ingen skillnad på de heller.
  Så jag kan absolut rekommendera detta :)

 11. Jag använder ett PS-träns när jag rider, på det kan man ta av snokremmen o fästet till om man vill rida utan och man kan även välja om man vill ha snabbknäppe eller vanlig tillbakaknäppning på nosgrimman. Nackstycket är brett för större yta tryckutjämning och jag har även fått käkrem från PS som fästs i pannbandet om man nu behöver den för tävling. Har inget dåligt att säga om tränset överhuvudtaget. Fantastisk kvalitet på lädret, har aldrig varit med om ett träns som är så mjukt. Det finns ju en del olika modeller att välja på så varför ifrågasätta just det som inte uppfyller vad du behöver till just din häst. Välj en annan modell helt enkelt. Många tycker den modellen du pratar om är bra för det passar för deras häst.

 12. Något jag inte förstår är vart käkremmen tagit vägen. Väldigt viktig del på ett träns enligt mig då den hindrar tränset att åka av och det har jag sett allt för ofta på tävlingar nu!
  Känns som det blivit populärt att klippa av/köpa träns utan käkremmen och det kommer alltid vara ett frågetecken för mig innan jag får ett vettigt svar. :)

  • Käkremmen är direkt onödig enligt mig. :) Enda syftet den någonsin haft är förr i tiden då militären använde hästar i krig. Den fungerade som “stopp” om man exempelvis behövde dra en död häst en bit eller leda en väldigt trött häst som stannade hela tiden. Det fungerar skit idag med tanke på att den måste vara så löst spänd ;)

   Islandsträns har aldrig någonsin käkrem och jag tvivlar på att islandsryttare får springa och plocka upp sina hästars träns hela tiden ;)

   • Anser oxå att käkremmen egentligen är helt onödig, för att den ska “hindra” tränset från att åka av så måste den vara hårt spänd och då blir det verkligen inte bra för hästen. Nästan så det blir strypvarning om hästen går i form minsta lilla. PS har dock konstruerat en käkrem som är avtagbar bara för att det råder delade meningar om vad som är godkänt enligt TR om man får tävla dressyr utan käkrem eller inte… Men med tur så blir det godkänt till 2015.

 13. Alltså anledningen att jag skulle vilja ha ett ps träns är nackstycket! Jag vill ha ett brett och tryckfördelande nackstycke, MEN man kan inte ta av nosgrimman! Jag har gärna inte nosgrimma pga av olika skäl, men om jag har så har jag det för att det är fint. Och om jag har nosgrimma vill jag inte behöva spänna den hårt, vet dock inte hur det är med dessa träns. Det finns ju även andra ps träns och så. Min kompis har tränset på bilden ovan och är jättenöjd. Hon säger att det blir helt annorlunda tydligen.. Har flera kompisar som säger det så något måste det ju vara. Hon har tränset på en liten c ponny som är lite slankare i ansiktet.
  Men jag letar efter andra träns med brett nackstycke och löstagbar nosgrimma, har du några tips? :)

 14. Tror Ps of sweden inte är nåt “topp”märke egentligen utan även lite överreklamerat eftersom de tillverkar sina träns i Indien där garanterat lädret inte är lika bra som tex de träns som tillverkas i Italien (Prestige) eller Dyon liksom.. Mina kompisar säger att Ps of Sweden inte har så bra kvalité dessvärre :/ De flesta andra modeller är rätt fina! :)

  • Det är faktiskt väldigt fin kvalitet på PS-tränsen, det är dessutom ECO-läder vilket innebär att lädret inte innehåller stora mängder krom som i stort sett allt billigare läder gör. Det är just därför PS grejer kostar mer, plus det är handgjort i Indien där dom är extremt duktiga på hantverk. Och som grädde på moset så finns det ett avtal påskrivet som gör att PS får höga böter om dom bryter mot miljöavtalet eller använder barnarbetare i sin fabrik. High five till PS of Sweden! Har själv grejer från Prestige och kan lätt säga att PS kan konkurrera i läderkvalitet med dom märkena utan problem.

 15. Jag kan inte ens använda någon utav dom tränsen på Oprah.. Jättetråkigt eftersom jag gärna vill ha det breda nackstycket :(

  Skulle vara toppen om dom kunde göra ett träns som är även hästar med överbett kan ha. Det är trots allt väldigt många höstar som har det. Dock inget många ryttare tar hänsyn till…

  Nej, hoppas som börjar sälja separata delar eller kommer ut med ett pullarträns eller utan nosgrimma :)

 16. Hehe att beropå käkrem så inte tränsen lossnar .. Jag ramlade av en gång över huvudet på hästen och råka ta med hela tränset i famnen, med käkrem spänd. Så den har nog ingen större funktion eftersom jag antar att ingen vill spänna den såpass hårt som det hade behövts för att undvikas ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *