Det vidrigaste jag har läst på länge

Idag när jag kom hem från tävlingen var det uppror i bloggvärlden, MED ALL RÄTT.
Ulrika, även kallad Ponnymamman har hoppat på specifika hästbloggare på SVT’s opinionssida och bland annat anklagat dessa hästbloggare för att vara orsaken till bland annat pedofili och utseendefixering.

”Många inlägg handlar inte alls om hästar. Det kan vara en bild på barnet med läppglans, solglasögon och en tröja nerhasad över en bar axel. Barn som utan att förstå det sexualiserar sig själva. Rena pedofildrömmen”, skriver hästjournalisten Ulrika Fåhraeus.

Så inleds inlägget på SVT Opinions sida och redan där mår jag illa. Läppglans, solglasögon eller en axel är lika med sexism? Verkligen, Ulrika? Går det bra med trosor, knästrumpor eller hårspännen då? Eller vart drar vi gränsen hur man bör undvika pedofili? Hur kan man ens anklaga framgångsrika företagare (som dessa bloggar är) att spä på pedofilernas beteenden genom att visa upp en tröja i en blogg? Really?

“Även vuxna bloggare som Tyra Sjöstedt sprider budskapet: du ska vara smal, snygg och rätt klädd.”

Detta är ett annat stycke ur hennes text. All kritik till Ulrika och all heder till Tyra på denna punkten. Jag tycker Tyra, trots dyra, sponsrade märkeskläder verkligen lägger noll energi på att förmedla att märkeskläder är det enda rätta. Tyra är så nere jorden på det sättet, hon är en bloggare som visar upp sig med skit under naglarna, svettig efter ett hårt ridpass eller full med halm efter en dag i stallet. Jag tror ALDRIG jag har läst ett ord i Tyras blogg om att man måste ha märkeskläder för att vara bra, inte heller att man måste vara snygg och smal för att vara bra.

“Men vill du diskutera fenomenet barnbloggare – som jag gör här nu – får du på skallen för att du ger dig på barn. Så bekvämt för alla som är med och cashar in att kunna dra det kortet så fort någon är kritisk!”

Sista och tredje stycket som jag gör ett utdrag av och som jag verkligen, verkligen ser rött när jag läser. Dessa “barn” är så otroligt duktiga på det dem gör (även fast de flesta stora bloggarna är skrivna av tjejer 20+……). “Barnbloggare” (jag antar att det är Nellie Berntsson hon syftar på…)….

Nellie är en mycket framgångsrik tjej. Ung och framgångsrik. Sund och förnuftig. Som, utan att ha någon enda skyldighet till det, varje dag försöker motivera och peppa alla sina läsare. Hon brinner för att göra skillnad för unga tjejer och hon lägger stor vikt vid att få alla att känna sig värdefulla. Och vad får hon tillbaka för det? Av en VUXEN människa som är en FÖRÄLDER och SKA VARA EN FÖREBILD för den yngre generationen? Jo, SKIT, för att hon visar en axel, läppglans och solglasögon på en bild.

Fy. Usch. Det är vidrigt att läsa och jag hoppas Ulrika förstår hur fel hon har och hur otroligt bitter och inskränkt detta inlägg får henne att verka.

8 Kommentarer

 1. Jag håller verkligen med dig, jag blev helt matt när jag läste detta.. Ingen av bloggarna hon tar upp eller antyder till har något med det hon skriver att göra.
  Fy vad arg jag blir..
  Det känns som att det är hemskt lätt att skylla ifrån sig i detta läget och inte se till sig själv eller sina egna barn, nej men hoppa gärna på andra som absolut egentligen inte ens har i denhär debatten att göra!

 2. jag blir så jäkla förbannad utav hennes inlägg.. nyss skrivit ner hel del som kommer upp imorgon haha. MEN usch på henne.
  Nej nej, nu är det snart sommar så passar på att ta fram min vinteroverall ;)

 3. Jag håller med dig om att barn aldrig får skuldbeläggas för pedofili, lika lite som kvinnor någonsin får skuldbeläggas för våldtäkt. I övrigt så är det här en fråga som diskuterats sedan urminnes tider: leder våld på TV/film/TV-spel till mer våld i samhället eller återspeglar media endast hur samhället redan ser ut t ex.

  Jag håller med dig om att det finns många goda förebilder som bloggar, Nellie är en av dem, du själv är också en, Johanna Grant, Linn Olsson, Kristina Warg osv. Däremot så anser jag inte att Tyra Sjöstedt (som väl om jag inte misstar mig var den enda som nämndes vid namn i Ponnymammans inlägg?) är en bra förebild för barn och ungdomar pga många olika faktorer, bland annat anser jag att hon rider illa, hon är väldigt infantil och skriver ofta arga, känslosamma, irrationella blogginlägg, och jag som utbildad gymnasielärare AVSKYR när bloggare inte kan skriva eller stava ordentligt. Jag är även kluven till hennes öppenhet angående sitt missbruk. Visst är det hennes privata blogg och där måste hon såklart få skriva vad hon vill, men samtidigt så är hon en förebild för väldigt många barn och ungdomar, varav en hel del säkert drömmer om att vara precis som Tyra, på alla sätt. Det faktum att det är fler som vill ha hennes autograf på SIHS än ryttarnas är enligt mig både fullständigt absurt och skrämmande. När jag var liten var mina idoler Peter Eriksson och Maria Gretzer. Nu är den största idolen en missbrukande tjej som äger några fina hästar, skriver som en kratta, men är jävligt snygg på bild. Det är enligt min egen högst personliga åsikt en trist utveckling.

  • Det JAG reagerar på är att hon utnämner Tyra för att vara en person som propagerar för att man måste vara snygg och smal och Tyra är den bloggen jag läser som visar de mest oglamourösa sidorna av livet som stalltjej. Det är ofta man ser henne utan smink i någon konstig outfit och hö i håret. Sedan uttalar jag mig inte så mycket mer om andra värderingar i Tyras blogg, men denna punkt som Ulrika påpekar är helt uppåt väggarna taget ur luften, tycker jag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *