Det här med pengar i andra änden av grimskaftet

Den känslan när man loggar in på sin blogg och sätter kaffet i halsen av statistiken…
Tack Linn för länken och tack för ditt inlägg du skrev igår. För er som inte vet vad jag pratar om kan ni läsa Linns inlägg HÄR!

Jag tänkte spinna vidare lite på pengafrågan i detta inlägg, Och om våra hästars skötsel.
Det är ju såhär, våra hästar i stallet (vi har ca 50hästar totalt under våra vingar) är antingen redan nu presterande elithästar, unghästar som förväntas hoppa de allra högsta klasserna eller ston med väldigt högt avelsvärde. Det är basen i vår verksamhet.

Googla lite på priserna för vad en internationell Grand Prix-häst kan tänkas säljas för. Multiplicera denna summa med 50 (antalet av våra hästar). Så, nu vet ni UNGEFÄR vad vår FÖRVÄNTADE inkomst från dessa djur är. För helt ärligt, ja, vi överlever och kan leva det liv vi gör endast från hästarna. Den stora inkomsten är försäljning, de mindre inkomsterna är tävlingsresultat, träningar, förmedling, uthyrning eller vad det nu kan tänkas vara.

Vi vill våra hästar de allra bästa. Dels för att hästarna är det vi brinner för (VEM arbetar 13 timmar VARJE dag med något dom inte ens gillar och bryr sig om??) och dels för att vi ska kunna överleva. Hästar som mår bra både fysiskt och mentalt kan prestera bra, men endast då!

Vi vill inte att våra hästar ska skada sig. Av många anledningar. Men vet ni vad den största anledningen är att vi verkligen försöker förebygga skador? Nej, inte pengar. FÖR HÄSTENS BÄSTA! En högpresterande tävlingshäst i full tävlingskondition som vrickar sig i hagen och måste sluta arbeta från en dag till en annan kommer må skit. Både psykiskt och fysiskt. En kropp i god fysisk form som inte får arbeta mår dåligt och en hjärna som är van att få utlopp för sin energi kommer bli galen.

Sen ja, man måste tänka en gång extra med all hantering. Vi tar hellre det säkra före det osäkra. Men det betyder inte att våra hästar står i sin box 23h varje dygn. Våra hästar i bäst kondition går i skrittmaskinen en timme varje morgon, de rids ett ridpass oftast innan lunch, sedan på eftermiddagen får de longeras lite i grimma för att sträcka ut kroppen efter ridpasset och tillåter vädret får de gå i hage någon/några timmar på eftermiddagen.

Det vi undviker med våra hästar är okontrollerat spring i för kuperad terräng (men en galopp under sadel på en skogsväg/åker är något vi gärna gör!) eller ridning på dåligt underlag (nej, skogen räknas inte som dåligt underlag!). Just för att det är en större risk att en skada sker där, långsiktigt som kortsiktigt och vi vill inte utsätta våra hästar för det.

Om jag hade haft möjlighet hade jag så gärna bjudit in alla er till vårt stall i en vecka så att ni på nära håll kan följa en tävlingshäst i deras beteenden och behov för att se HUR våra hästar faktiskt mår bäst. Det är så mycket jag vill visa och berätta som man inte riktigt förstår om man inte varit en del av det.

amazing

7 Kommentarer

 1. Hahah hade gärna tagit emot en sådan inbjudan;)) men inte för att jag inte förstår ditt/ert tänk utan för att jag total diggar det inom alla aspekter!

 2. Era hästar verkar ha det trevligt. Men stämmer det faktiskt som du kommenterade på Linns blogg, att ni lägger ut 300 000kr /häst varje år på underhåll? Eller gäller det endast de bästa hästarna i stallet? Jag menar 300 000kr x 50 hästar = 15 000 000kr = en jäkla massa pengar! Hade aldrig kunnat tro att hästverksamheten kunde vara så lönsam.

  • Det stämmer i stora drag. Oftast behöver ju inte de allra yngsta hästarna lika mycket underhåll eftersom de inte tränas lika hårt. Vi har ju mest unghästar i stallet.. Men våra tävlingshästar som har kommit en bit i deras karriär stämmer detta in på, summan kan till och med vara lite i underkant. En häst kostar väldigt mycket att hålla på en hög nivå, men har man en häst som kan mäta sig med den absoluta eliten kan man också tjäna väldigt mycket pengar vid en försäljning.

 3. Alltså.. jag blir alltid så glad av att gå in här, dina inlägg är alltid så fantastiskt inspirerande!
  Vad man än säger så är både hästen dyr och underhåll av den när det är en elithäst, så är det!
  Man får ju också i ert fall lägga in i värderingen att hästarna i ert fall står hos en otroligt skicklig ryttare som faktiskt har detta som jobb.. Det är alltså också hans jobb som ska läggas in vad man faktiskt “betalar” för hästen varje månad, för dom pengarna får man ju oftast mest tillbaka när man säljer dom.. Men just det biten känns det som många glömmer av..

  • Exakt, det är ju inte bara “hästarnas” kostnad (mat. box osv) som måste räknas in i summan utan även alla kringkostnader, detta är ju ett företag. Personal, Ivos “lön”, underhåll av stall, ridbanor, hagar osv, försäkringar, mat till anställda, transporter, tävlingar, veterinär, hovslagare, tandläkare osv samt alla andra kostnader man har måste ju räknas in i “hästens” kostnad och man måste ju tjäna mer än vad det har kostat för att kunna driva ett lönsamt företag.

 4. Jag läste några kommentarer på Linns inlägg där folk irriterat påstår att deras billigare hästar visst får toppvård osv, de får minsann equiterapeut, veterinärvård och utprovad utrustning.. Vilket betyder att ja, i TANKEN får din häst “samma omsorg”..
  Folk verkar dock inte förstå att med “toppteam” runt en häst så menar man inte vilken equiterapeut, vet., utprovare som helst som har något diplom i sitt jobb. Med “toppteam” har man DEN BÄSTA veterinären, utprovaren osv (vad dina stallkompisar tycker räknas inte, vad eliten tycker är det som räknas här).
  Det är enorm skillnad på att ta hand om sin häst så bra man kan (kategori team men inte topp) och att ha de bästa runt sig (kategori toppteam) – det här handlar inte bara om pengar utan om “vänner”. Man behöver komma in på ett hörn i ett toppteam, och hur mycket du är försöker och betalar så har du inte ett toppteam om du inte har kontakterna att få den bästa.

  Jag vill dessutom säga att när ryttaren/ägare i kategorin “team men inte topp” säger att deras hästar får vård vid ont någonstans och att de VISST känner sånt.. Nej, det gör majoriteten av er inte. För att hitta minsta lilla ont så måste hästen få rätt prövningar och någon med extrem känsla. Skillnader är inte allt, hästen kan ju haft ont när du köpte den och det är den standarden du ser som “normal” tex. Jag kan rida min häst i msv dressyr, 120 hopp och dens mönster kanske inte förändras förens på 140 – inflammationen finns där när jag hoppar 120 också men jag märker den inte osv.
  Observera att även kategori toppteam inte alltid märker ett problem direkt, men antagligen betydligt tidigare och då har bättre veterinärer som läker ut det ännu snabbare..

  • Du har rätt. i märker förändringar eller inflammationer hos våra hästar väldigt snabbt, av två anledningar tror jag: 1. Vår erfarenhet. 2. Våra hästar jobbar så pass fysiskt hårt så tar det emot någonstans så kommer det synas/märkas.

   Vår huvudveterinär, vår tandläkare, vi equiterapeut, våra massörer och vår kiropraktor jobbar alla med hästar på EM/VM/OS-nivå. Endast vår hovslagare och “alltiallo-veterinär” har inte den erfarenheten men det är inte enkelt att hitta här i Bulgarien. Vi har det bästa vi kan hitta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *