Dessa teknikskydd…

teknik

 

Dessa skydd för bakbenen, mina vänner, är så kallade teknikskydd. Jag ser många bilder runt om på internet på hästar som har dessa skydd på sig. Vid dressyrarbete, uteritter, hoppning, longering eller vad det nu kan vara.

Dessa skydd är teknikskydd och är INTE lämpliga som vardagsskydd. Det är inte deras syfte – att sitta på hästens ben varje dag.

Teknikskydd är till för att “förbättra” hästens teknik under en kort tidsperiod vid speciella tillfällen, till exempel inne på banan på en tävling. Dessa skydd är konstruerade till att trycka extra på hästens ben vid rörelse – alltså att hästen med dessa skydd “överdriver” bakbensaktiviteten lite extra – den lyfter mer på bakbenen i gångarterna och den “öppnar upp” bättre med bakbenen över hinder.

Jättebra att öva varje dag, eller? NEJ. För dessa skydd gör så att hästen med tiden blir oerhört okänslig i sina bakben. Om man rider med dessa varje dag kommer hästens eget rörelsemönster förstöras. Ingen naturlig rörelse kommer finnas kvar och hästens egen känslighet kommer vara som bortblåst. Det kommer leda till att man MÅSTE spänna skydden hårdare för att hästen ens ska lyfta på bakbenen i fortsättningen = en väldigt ond cirkel.

Dessa skydd är till för att “störa” hästen och få en onaturlig reaktion, till exempel under tävling. Dessa är INTE till för att ridas med hemma och kan göra otrolig skada i din hästs egna rörelser, rytm och takt. ALLA hästar tar skada av dessa, mer eller mindre. Skippa teknikskydden vid hemmaarbete och använd dom endast på tävling om du verkligen måste! Dessa skyddar inte benen på något sätt – de förstör din hästs naturliga balans!

2 Kommentarer

  1. Jag vet inte hur det är utomlands, men i svenska ridsportbutiker är f*n de där vanligare än “vanliga” bakskydd. De säljs inte heller som teknikskydd, utan ofta i kit med ett par senskydd i samma förpackning, billigt och gärna i massa olika färger, vilket innebär att varenda stackars ponny springer omkring med såna där på benen dagligen. Skitbra…

  2. Jag har just dessa benskydd som du visar på bild, men använder som du också påpekar enbart vid vissa tillfällen alltså tävling! All vardagsridning skrev med enkel kardborrknäppning utan stretch.

    Många vet ju inte följderna utan köper de för att de är “snygga”…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *