Dear FEI

Denna bild har säkert många av er redan sätt då den cirkulerar flitigt i sociala medier just nu. Jag har till exempel redan lagt upp den på min instagram och Facebook svämmar också över. Och jag tycker det är bra men jag tolkar den lite “annorlunda” mot många andra.

Många går stenhårt emot bilden med ett stort bett och menar på att detta måste förbjudas, att detta inte är något som bör tillåtas. Jag håller inte riktigt med.

Jag vet att ibland behövs större bettkombinationer under en tid för att sedan kunna gå över till mildare. Jag vet att många inte vill ha stora bett men det är en del av vägen mot ett mildare. Jag vet att många elitryttare tänker precis som mig. Hur jag vet det? Titta på (vilket som helst) ekipage i toppen av sporten. Jämför bilder från för ett år sedan och nu, hur många har betslat upp? Hur många har betslat ner? Antagligen drar du slutsatsen precis som jag – att många betslar ner men knappt någon betslar upp.

Men tillbaka till bilden då. Vad tycker jag är intressant med den?Jo, den “snälla bilden”, den ska läggas mer fokus på tycker jag. Att få detta godkänt – att sträva efter att få mildare typer av “betsling och träns” godkänt. För om många bett är tillåtna på samma gång – varför är inte alla varianter av icke-bett tillåtna då? I regelverket så står det att “alla bettkombinationer som inte skadar hästen är tillåtna”, men ändå är inte halsring tillåtet? Bett utan träns är tillåtet men inte många varianter av träns utan bett? Varför?

Ja, jag förstår att mycket har med säkerhet att göra, särskilt på lägre nivå. Många ryttare tror att de har mer kontroll än vad de egentligen har och utan “nödbroms” (bett) kan det uppstå många, många väldigt farliga situationer. Men på högre nivå då? När man förväntas vara duktig på det man gör? Varför får man inte avgöra själva vad ens häst fungerar bäst på? Jag vet EN ryttare som rider med Bosal, sedan  vet jag ingen mer med “alternativ” utrustning – men jag tror många fler skulle vilja. Men regler tar emot.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *