Benlindor vs Benskydd?

När använder vi benskydd och varför? När använder vi benlindor och varför? Det tänkte jag svara på i detta inlägg!

Först och främst så pratar jag endast om framben i detta inlägg. Vi sätter ytterst (!) sällan skydd på bakbenen på våra hästar. Endast om de skadar sig utan skydd och då oftast under en begränsad tid då det ofta beror på obalans och vi istället försöker jobba med problemet (hitta en bättre balans) än att undvika problemet (sätta på skydd).

Benlindor används i stort sätt vid allt vardagsarbete. Dressyren och markarbetet. Benskydd används vid hoppning och uteritt. Varför?

Jo, benskydd är mer skyddande för yttre skador, tex om hästen slår i bommarna. Därför använder vi benskydd då det är större risk för hästen att slå i någonting under ridpasset. Benlindor hjälper mer till att stödja upp benet och förebygger att någonting hoppar ur sin plats (tex en sträckt sena eller ligament). Ganska simpelt egentligen.
Vid extrema fall, på hästar som inte har så stor koll på sina ben/hoppar omkring väldigt mycket har vi ibland använt båda delarna på samma gång. Benlindor underst och ett par skydd över – just för att skydda benen både från yttre slag men också samtidigt förebygga eventuella sträckningar.

När vi använder lindor har vi ALLTID en pad under. Jag skulle ALDRIG linda utan pad. Dels för att lindor gärna ger brännskador men även för att trycket från lindan ofta blir för hård mot benet utan stötdämpningen från padden. En linda utan pad gör OFTA större skada än nytta.
linda
Såhär lindar jag oftast benen. Inte för högt upp just för att hästens rörelser ska bli så ostörda som möjligt, och inte allt för långt ner så att lindan börjar “kasa” neråt. Fäst alltid lindan högst upp på benet och linda alltid så att utsidan pekar bakåt. Lindar du åt fel håll är det stor risk att hästen trampar på lindan om den skulle gå upp under ett ridpass!
 

2 Kommentarer

  1. Lite som en kommentar på ditt tidigare inlägg om vad läsarna ville läsa mer om osv, kan du inte göra en video på när du lindar hästens ben och förklara samtidigt hur du gör lite mer utförligt (hur högt upp, långt ner, hur hårt, mellanrum, typ:) ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *